Foto: Screenshot/TV Pink

Prošle nedelje na Vojno medicinskoj akademiji lekari su uspešno replantirali šaku četrdesetogodišnjaku koja je bila otkinuta u saobraćajnoj nesreći.

Pukovnik profesor dr Boban Đorđević načelnik hirurških grupa VMA izjavio je za Pink da je to nastavak tradicije koji oni imaju.

On je rekao da je dobro da se nastavi i da Srbija ima potencijal da uradi tako složene i teške operacije.

U ovom slučaju povređen muškarac je prvo zbrinut u Kliničkom centru Kragujevac, koji je proimarno zbrinuo povredu, radilo se o svtarno srećnom čoveku koji je od svih povreda imao samo anputiranu šaku. Nakon toga on je prebačen na VMA.

– Iako je prediod dok je on putovao iz Kragujevca bio dug doktor je sazvao ekipu, došli smo i uradili srećom tu replantaciju i na našu sreću prokrvljenos krvnih sudova je bila dobra nakon replantacije – kaže Đorđević.

Kako je naveo neki zlatni standard je šest do osma sati, kod prstiju i manjih delova tela može i duže, naravno vatrogasci su bili neko ko je sabran i koj e znao šta da uradi u tom trenutku i poslali deo tela sa pacijentom na ledu.

– On je kod nas bio deset sati gde smo i mi razmišljali o tome da li da uradimo replantaciju, postoji neko pravilo da se deci i mlađim ljudima radi replantacija i hvala bogu uspeli smo – navodi Đorđević.

Đorđević je rekao da pored tima lekara VMA ima uslove za ovakve intervencije.

On se zahvalio ministarstvu odbrane i zdravlja što im pomažu, jer kako je rekao oni imaju sada i vojen i civilne osiguranike i tu moramo da se snađemo i da radimo duplo više od drugih civilnih zdravstvenih ustanova.

pink.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments