Foto: Future of Life Institiute

Srđan Vukmirović, Milan Mirković i Dubravko Ćulibrk su profesori sa Fakulteta tehničkih nauka koji su ušli u finale takmičenja u Italiji, gde su predstavili program za čitanje emocija. 

-Jesenas je koleginica iz Trenta, doktorand Cveta Majtanović, koja je nekada bila pobednica prvog srpskog “Idola”, došla sa predlogom da se takmičimo u specifičnoj oblasti koja bi pomogla ljudima iz oblasti medija- rekao je za prof. Srđan Vukmirović za NS Uživo.

Njihova aplikacija smišljena je tako da prvo dobijete zadatak da odglumite nešto što je već neko odglumio, a test je bio na scenama iz svetske poznate serije “Prijatelji” (Friends).

-Vi snimite sebe kako odglumite, podignete taj video, a računar prepozna koliko ste, pre svega, emocijama bili blizu originalnom snimku i daje vam ocene. U sledećoj fazi vam daje preporuke kako da popravite vašu ocenu. Ovim želimo da upoznamo i prepoznamo ljudsko ponašanje- objašnjava prof. Vukmirović.

Sa ovom aplikacijom, koja nosi naziv “Rinekt”, ušli su u finale takmičenja. Aplikaciju privode kraju i u narednih mesec dana planiraju da je plasiraju kao mobilnu aplikaciju, koja je slična TikTok-u.

-Ovo bi trebalo da bude pomoć glumcima koji žele da poprave svoje mogućnosti. Ima i zabavni i edukativni karakter- dodao je naš sagovornik.

Takođe, na FTN-u se razvija još jedna aplikacija, proširenje platforne Tims (Teams), jer je ceo univerzitet prešao na onlajn predavanja. Tako je tim profesora razvio modul koji detektuje pažnju studenata na predavanju.

– Ovaj modul će da detektuje prosečnu pažnju korisnika i prvo će se koristiti na Fakultetu tehničkih nauka. Trenutno je testiramo na grupi studenata, koji su pristali na to, ali mi hoćemo da pokažemo da se ne snima pojedinačni student, već cela grupa. Nama modul neće prikazati da Student 1 pazi, a Student 2 ne, nego da je prosečna pažnja pala- poručio je profesor.

Sagovornik tvrdi da će ova aplikacija pokazati “kako studenti dišu”, da li je potrebno da se napravi pauza ili postavi neko konkretno pitanje. Ova aplikacija bi trebalo da izađe do kraja semestra.

U planu je i aplikacija koja bi mogla da detektuje nivo bola kod pacijenata, koji će pratiti izraz lica, položaj tela, ton govora i njegov sadržaj. To će biti šira platforma u kojoj će se iz video i zvučnog zapisa izvući što više o psihičkom i emotivnom stanju čoveka.

Ivona Karan

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dragutin
04/03/2021 20:54

Samo da ne prodamo za šerpu ribe ko i naše fudbalere!!!