Branislav Tiodorović Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević
Epidemiog dr Branislav Tiodorović danas je povodom tri godine od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji zbog pandemije korona virusa rekao da se sa istorijske distance može reći da je lokdaun bio neopravdan, ali da su sve protivepidemijske mere bile neophodne u određenim situacijama.

Na pitanje da li su sve odluke i stroge mere koje su donete tokom pandemije bile opravdane, Tiodorović je za Tanjug rekao da je potrebno uzeti u obzir vreme i situaciju u kojoj su takve mere donete.

-Niko u svetu nije bio siguran u izvor bolesti, načine prenošenja i širenja kao ni u neophodnost mera zaštite i samozaštite. Pri tome, terapija je uveliko lutala i usavršavala se u hodu, odnosno razvoju bolesti i epidemiološke situacije – rekao je Tiodorović, koji je bio član Kriznog štaba od početka pandemije.

Dodao je da je od početka pandemije svima bilo jasno da ima neke karakteristike prethodnih, ali da je u mnogo većem obimu postala ne samo zdravstveni, već i sociološki, psihološki, ekonomski i politički problem.

Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

 

Tiodorović je podsetio da je virus korona pokazao izuzetnu mutagenost što je dovodilo do iznenadnih promena i pogoršanja epidemiološke situacije, dodajući da se sa pronalaskom vakcina, njihovim usavršavanjem i proizvodnjom boljih lekova ovladalo celokupnom situacijom, a sve noviji mutanti i podsojevi postali manje smrtonosniji.

-To ne važi i za aktuelnu situaciju kad su u pitanju stare osobe sa teškim hroničnim bolestima te je za njih ovo još uvek opasan pa i smrtonosan virus – upozorio je Tiodorović.

Na pitanje šta misli o protokolima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji opstaju, uprkos sve većem broju zemalja koji ukidaju zabrane, Tiodorović je objasnio da se oni u različitim zemljama prilagođavaju u zavisnosti od aktuelne epidemiološke situacije.

Podsetio je da su u našoj zemlji na snazi one mere koje su i u razvijenim zdravstvenim sistemima dominantne – maske u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, a koje se preporučuju hroničnim bolesnicima.

Foto: Birn/iStock

Tiodorović je ocenio da će pandemija virusa korona sve više slabiti i dobiti endemski oblik sličan gripu, tako da će ga biti više u periodima kasne jeseni i zime, pored vakcinacije biti i predviđene mere za najosetljivije osobe poput starih i hroničnih bolesnika.

Vanredno stanje u Srbiji uvedeno je 15. marta 2020. godine, kako bi se sprečilo širenje zaraze korona virusom, a poslanici Skupštine Srbije ukinuli su ga 6. maja posle više od 50 dana.

Uvedene su posebne mere među kojima je bilo zatvaranje škola, ograničavanje kretanja starijim osobama, preporučena je samoizolacija, i ograničeno radno vreme restorana, kafića…

Period pandemije obeležila je i zabrana okupljanja, obavezno nošenje zaštitnih maski, kovid propusnica, policijski čas, dokazi o vakcinaciji, kazne za kršenje pravila…

Za tri godine pandemije Srbija je prešla put od prvog zvaničnog zaražavanja korona virusom do ukupno 2.496.295 slučajeva, pokazuju zvanični podaci.

Tanjug

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
15/03/2023 14:40

Korona je pokazala da je narod tako ogranicen da mogu da mu rade sta hoce. To je bio i test. Ja sam licno mislio da cemo svi da izadjemo na ulicu protiv ludog diktatora, a dogodilo se tek u julu… 🙂

Last edited 14 dana ranije by SNS Uzivo
Joca
15/03/2023 16:44

Opet se ovaj patak javlja!