Toplana: Grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra. Ako se zakasni, krenuće neracionalna potrošnja struje

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra. Beogradske elektrane su predlagale da se zbog energetske krize razmotri odlaganje početka grejne sezone, a ministarka energetike Zorana Mihajlović je poručila – nema pomeranja, grejna sezona počinje na vreme.

Direktor Poslovnog udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović je rekao za RTS da kompletan energetski sistem mora da se održi stabilnim. Eventualno odlaganje grejnog perioda, ako krenu niske temperature, rezultiraće time da će građani posegnuti za neracionalnim trošenjem električne energije i onda možemo imati problem, rekao je Stojanović.

– Kompletan energetski sistem mora da se održi stabilnim kako bismo imali isporuku i električne i toplotne energije na propisanom nivou – rekao je Stojanović.

On je istakao da je primarni energent gas i da u ovom trenutku sve ukazuje na to da ćemo imati stabilan period, ali uvek mogu da se dogode iznenađenja. Po njegovim rečima, remontni radovi se završavaju i toplane su u obavezi da do 1. oktobra dostave izveštaje o remontima.

Govoreći o rezervama energenata, Stojanović je rekao da su početkom meseca održana dva sastanka u Vladi Srbije.

– Izazovna je sezona ispred nas, svi se ozbiljno bave ovom temom. Na sastanku je konstatovano da je za sam početak grejne sezone obezbeđeno dovoljno energeneta – jedna trećina svih količina prirodnog gasa se nalazi u Banatskom Dvoru i u Mađarskoj u skladištu. Sam početak će biti bez problema – napomenuo je Stojanović.

On je rekao da grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra, a ako dan, dva ili tri prosečna dnevna temeratura bude ispod 12 stepeni, može početi i ranije, odnosno od prvog.

– U Srbiji ima 60 sistema za daljinsko grejanje, od toga je 36 na gas, 27 koriste mazut, 13 ugalj, a devet ili 10 koriste biomasu. Neke toplane imaju energetski miks, tako da se brojevi razilaze – naglasio je direktor Poslovnog udruženja toplana Srbije.

On je istakao da od 36 toplana na gas, njih 16 nema mogućnost konverzije, odnosno prelaska na neko drugo gorivo.

– Imamo 16 toplana za koje u svakom trenutku moraju biti obezbeđene količine prirodnog gasa. Od 2009. smo vežbali za takvu situaciju – kaže Stojanović.

Odgovarajući na pitanje da li je prelazak s gasa na neko drugo gorivo automatski ili će građani morati da budu bez grejanja jedan dan, Stojanović objašnjava da za prelazak s gasa na mazut obično znaju unapred i praktično se prelazak ne mora osetiti.

– Mazut je poskupeo 65 odsto od prošle do ove godine, to u ceni rezultira s 30 do 40 odsto poskupljenja. Od 60 toplana, 13 nije podnelo zahteve za poskupljenje, a ostale jesu i do sada je odobreno 13-14 zahteva. To su povećanja od dva pa do 38 procenata – rekao je Stojanović i podsetio da o ceni grejanja odlučuju lokalne samouprave.

On je napomenuo da je naplata dobra, ali je istakao da dug stanovništva prema toplanama iznosi 15 milijardi dinara.

Kvalitetno je i na 19 stepeni

Dejan Stojanović objašnjava da se temperature od 19 do 21 stepen smatraju kvalitetnim grejanjem.

– Svako smanjenje za jedan stepen rezultira smanjenjem potrošnje energenata za nekih šest procenata, što znači da ako toplane potroše 600 miliona kubika prirodnog gasa, potrošnja se može smanjiti za 36 miliona kubika gasa – rekao je Stojanović.

Dnevnik.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti