TOPLO I SUNČANO VREME OČEKUJE NAS DO OVOG DATUMA Ništa od “NERONA”

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Narednih dana očekuje se pretežno sunčano i toplo ali bez ektremne vrućine, zbog uticaja visinskog ciklona nad grčkom, a sredinom nedelje i nestabilno vreme, objavio je profesor Marko Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

Prema trenutnom stanju prognostičkog meterijala stabilno i toplo ostaje do oko 25. avgusta kada je izgledna osetnija promena vremena.

“Narednih dana iznad našeg dela Evrope sledi jačanje anticiklona preko kojeg će iz Mediterana strujati topao vadzuh. Međutim, zbog održavanja visinskog ciklona nad krajnjim jugoistokom Evrope prodor toplog vazduha neće biti ni približno tako snažan kao su mediji pokušavali da uz katastrofične naslove o strašnom ‘Neronu’ povećaju gledanost i iz meni nepoznatog razloga stvore opšti osećaj nesigurnosti i panike…”, oglasio je Čubrilo.

On je rekao da je najnormalnije da u ovom delu leta maksimumi dostižu oko ili preko +30 stepeni Celzijusovih, a na jugu i oko +35 stepeni Celzijusa, te da “sva ostala manipulacija tim temperaturama, namerno forsiranje lažne toplote prikazivanjem merenja termometara koji su izloženi suncu (što nije realna temperatura vazduha) nema veze sa naukom i predstavlja zlonamerno dezinformisanje građana”.

U toku sledeće nedelje maksimumi će biti uglavnom od +28 do +32 stepena Celzijusa, a samo u zaleđu Jadrana do oko +34 stepena Celzijusa. Sredinom nedelje će čak i malo osvežiti, jer će zbog uticaja visinskog ciklona u istočnom strujanju nestabilnosti uz Bugarske i Rumunije prebaciti pre svega nad veći deo Srbije, sever Crna Gore, Makedoniju i istočne delove Hrvatske i BiH.

„Za sada nema uslova za bilo kakve vremenske nepogode već bi to bili obični letnji pljuskovi gde je ponegde uz jači kumulonimbusni razvoj uvek moguća pojava obilnije kiše i grada. Sredinom nedelje maksimumi do oko +24 na istoku i severoistoku Srbije do oko +34 u zaleđu Jadrana. Za naredni vikend i do oko 25. avgusta pretežno sunčano i toplo, bez velike vrućine uglavnom uz maksimume od +29 do +33 stepena Celzijusa, u zaleđu Jadana do oko +35 stepeni Celzijusa. Ređa pojava pljuskova je na istoku regiona ponovo moguća oko 22. avgusta. Signal za izmenu sinoptike koji bi verovatno vodilo ka osetnijem osveženju stoji posle 25. avgusta”, ističe Čubrilo.

“Sumiranio, pred nama je oko desetak pretežno suvih i toplih ali ne ekstremnno toplih dana. Povremeno, posebno oko 16. i 21. avgusta može biti uslova za pljuskove, uglavnom na istoku regiona, dok je posle 25.08. izgledna osetnije promena vremena”, zaključuje profesor Marko Čubrilo.

dnevnik.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti