Претрага
Претрага
Close this search box.

TRADICIJA PEKARSKOG ZANATA NEGOVALA SE U OBE PORODICE Mladi bračni par osmislio brend zdrave pekare – ovde možete pronaći pite bez brašna, šećera i masti (FOTO)

Foto: Ustupljena fotografija/ilustracija/nsuzivo.rs

Prva pomisao kada kažemo reč pekara, uglavnom nas asocira belo brašno, nezdravo i masno. Međutim, mladi bračni par iz Beograda osmislio je brend “Zrno ra”, koje se bavi isključivo zdravom proizvodnjom peciva. Tradicija pekarstva negovala se u obe porodice, a inovacije su došle zajedno sa vremenom

-Suprugov pradeda Bora, je zajedno sa svojim bratom Filipom iz Carigrada doneo koradžijski zanat u Beograd. Prvu prodavnicu su otvorili 1930. godine, na uglu današnjih ulica Cetinjske i Kraljice Marije. S moje strane, mamini roditelji su bili pekari. Moj deda je nosio titulu najboljeg pekara u svoje vreme. Suprug je zatražio od oca, da ga nauči pekarstvom. Zbog problema sa alergijama, suprug je osmislio nešto zdravo i novo. Prvi izum bile su kore od spelte, i onda je dostavu vršio od kuće. Mi smo zajedno ušli u ovaj biznis. Suprug je dobitnik nagrade za inovaciju, ideje o speltinim korama. Osmislili smo zdrave bureke, pite, kore, tortilje, beskvasne hlebove… Odnosno proizvode koja svaka pekara ima, ali zdravije verzije- rekla je za NS Uživo, suosnivač brenda Ana Majstorović Arsenovski.

Foto: Ustupljena fotografija

Njihovi proizvodi su bez šećera, aditiva, zaslađivača – posni i veganski, ali i ručno rađeni. Ne sadrže trans masti i prave se od žitarica koje nisu genetski modifikovane.

-Kada su ljudi na dijetama misle da treba da se jede malo. Međutim to nije tako. Važno je šta unosimo u organizam. Ukoliko unosimo u organizam belo brašno i GMO, to nije hrana. To su proizvodi puni pesticida i aditiva, nisu hranljive. Ručna proizvodnja zahteva dosta vremena i znanja. Proces proizvodnje beskvasnog hleba, je sledeći – hlebovi se umese, idu u fermentacionu peć na tri sata, pa se peku, hlade i suše- reči su Ane.

Foto: Ustupljena fotografija

Jedan od njihovih ciljeva jeste da nauče kupce da čitaju šta jedu. Njihove deklaracije su veoma proste, jer proizvodi imaju do četiri sastojka.

-Naši proizvodi nisu pasterizovani, ali zbog novog zakona moraćemo da osmislimo pakovanje koje će hermetički biti upakovano- rekla je Arsenovski i dodala:

-Nije zdravo sve što piše dijet, i oznaka nema šećera, bitan je sadržaj. Kao defektolog, na svom profilu ne plasiram samo naše proizvode već i savete o zdravoj ishrani, odrastanju dece i mentalnom zdravlju koje je veoma bitno. “Zrno” je jasna asocijacija, a “Ra” predstavlja runu koja po nekim izvorima njenog značaja predstavlja svetlost, sjaj ili znanje. Samim tim slobodan prevod bi bio Zrno Svetlosti koji predstavlja politiku delatnosti zdravih pekarskih proizvoda.

M.L.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti