Претрага
Претрага
Close this search box.

Tradicionalna manifestacija “Knjiga u srcu” ovog petka u Gradskoj biblioteci

Foto: Gradska biblioteka u Novom Sadu

U petak, 24. marta 2023. godine, u 18.00 časova, u prostoru Digitalnog omladinskog centra Gradske biblioteke u Novom Sadu (Vojvode Putnika 1, prvi sprat), održaće se tradicionalna manifestacija „Knjiga u srcu” – susret sa najvernijim i najvrednijim čitaocima, decom uzrasta od petog do osmog razreda osnovne škole.

Centralni deo manifestacije biće dodela nagrada i druženje sa počasnom gošćom – Tanjom Lebović iz odnosa sa javnošću Izdavačke kuće „Propolis buks” iz Beograda.
U muzičkom delu programa nastupiće učenice Muzičke škole „Isidor Bajić”, Dunja Lukić – harmonika (klasa: Dragan Mirković) i Katarina Teofanov – flauta (klasa: Jasna Marković-Vujanović).

Ove godine obeležavamo 20 godina manifestacije „Knjiga u srcu” i 68 godina od osnivanja Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke u Novom Sadu.

OD ČITALAČKE ZNAČKE DO KNjIGE U SRCU

Program Dečjeg odeljenja „Čitalačka značka za decu” 2003. godine doživljava svojevrsnu renesansu, kada mu prof. dr Jovan Ljuštanović kumuje, dajući naziv „Knjiga u srcu”. Prva buduća tradicionalna manifestacija Dečjeg odeljenja održana je 2003. godine, u dvorištu Biblioteke, kao nastavak realizacije nekadašnje „Čitalačke značke” – dodele priznanja najvernijim i najvrednijim malim čitaocima – ali u novoj organizaciji i pod novim imenom. Na svečanosti dodele priznanja počasni gosti bili su književnik Pero Zubac, prof. dr Jovan Ljuštanović i mlada književnica Marija Strunjaš.

Otada se jednom godišnje nagrađuju članovi Dečjeg odeljenja, ali i deca iz drugih ogranaka Biblioteke. Reč je o najvrednijim i najaktivnijim mladim čitaocima, koji su pročitali veliki broj kvalitetnih naslova i koji kontinuirano grade svoj čitalački ukus. Od 2013. godine starosna granica je pomerena na uzrast od petog do osmog razreda, kako bi se nagradili i podstakli na čitanje mladi u osetljivom pubertetskom uzrastu.

Svečana dodela priznanja „Knjiga u srcu”, povodom obeležavanja 60 godina postojanja i rada Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke u Novom Sadu, održana je u Svečanoj sali Gradske kuće, 11. decembra 2015. godine. Zahvalnice su dodeljene pojedincima, ustanovama, prijateljima i saradnicima iz različitih ustanova kulture, obrazovanja, medija i različitih društvenih i privrednih oblasti. U čast nagrađeih nastupio je par iz Plesne škole „Alegra” iz Novog Sada. Tom prilikom, izvedena je i premijera TV spota i pesme „Biblioteka”, himne Dečjeg odeljenja, nastale u okviru projekta „Muzička spajalica” Muzičke radionice „Do Re Mi”.

Dodelu 2019. godine obeležio je odlazak kuma manifestacije, prof. dr Jovana Ljuštanovića i, kao izraz poštovanja i zahvalnosti njegovoj supruzi, prof. dr Ljiljani Pešikan Ljuštanović, posebnu povelju zahvalnosti uručio je Dragan Kojić, direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu. O ovoj divnoj manifestaciji, naš prerano preminuli kum, prof. dr Jovan Ljuštanović, napisao je sledeće:

KNJIGA U SRCU

Gde stanuju knjige? U knjižarama i bibliotekama, na policama i u ladicama, u đačkim torbama – i u srcu. Otkud one u srcu? Zanose nas i omađijavaju, vode nas u nepoznate predele i upoznaju s različitim ljudima, pričaju o nama i drugima, otkrivaju nam tuđe tajne i pamte naše, iznenađuju nas i slatko nas lažu, zbunjuju nas i raduju. Šta je ljubav, ako to nije. A gde stanuje ljubav? Pa u srcu!
Gledam „neke nove klince” kako sa zanosom ulaze u knjižare i biblioteke. Oni često traže naslove koji meni ništa ne znače. Ionako već imam poveliki spisak knjiga koje nikada neću pročitati, a hteo sam da pročitam. Ali znam da svima nama, koji stojimo pred knjigama i prižamo ruke, srca kucaju istim ritmom. To je ritam nade. U tom ritmu naša srca širom otvaraju svoje kapije za druge ljude, za nova osećanja, za neobične svetove. Zato sam, pre desetak godina, i predložio da se priznanje Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke u Novom Sadu, za sve one koji čitaju strasno i mnogo, nazove – „Knjiga u srcu”. Čudna su ta naša srca naseljena knjigama. Neverna – uvek traže novu priču, novu pesmu, novo otkrovenje. Najvernija na svetu – uvek se predaju do kraja magiji reči, neobičnim slikama, tajanstvenim putovanjima.

Još davno je pesnik svoje srce nazvao „neumornom pletisankom”. Vi koji ste kadri da pročitate nešto što je duže od SMS-a ili tvita, i koji imate širi vidik od televizijskog rijalitija, dobrodošli u tajno društvo: „među javom i med snom”. Čestitam vam „Knjigu u srcu”.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti