Претрага
Претрага
Close this search box.

TRADICIONALNO OBELEŽEN DAN KADA JE VOJVODINA PRISAJEDINJENA SRBIJI Prvi čovek Grada Đurić: To je bio veliki demokratski iskorak iz kojeg je nastavljen princip ravnopravnosti koji negujemo u našoj državi i gradu (FOTO/VIDEO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Povodom obeležavanja 105 godina od prisajedinjenja Bačke, Banata i Baranje Srbiji, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, zajedno sa predstavnicima Pokrajinske vlade, Bunjevačkog nacionalnog saveta i Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920, položio je venac na na spomen-ploču današnje zgrade banke, a nekada mesta na kom je održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Izuzetno je važno da obeležavamo ovaj dan i da se sećamo predaka, da prenosimo mlađim generacijama o važnosti ovog događaja. Veliki iskorak je bio i što se tiče demokratije. Na toj skupštini je bilo opšte pravo glasa, u radu je učestvovalo sedam žena koje su imale pravo da biraju i imale pravo glasa, što je bilo malo pojmljivo za žene u Francuskoj, Nemačkoj ili Engleskoj. Iz toga je nastavljen princip ravnopravnosti koji i dalje negujemo u našoj državi i gradu- rekao je prvi čovek Grada.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta, dr Suzana Kujundžić Ostojić, istakla je da danas živimo u miru i slobodi.

-Ovaj dan je za nas, kao bunjevačku zajednicu i celokupnu Vojvodinu, toliko veliki da smo 2005. godine doneli odluku da ovo bude naš nacionalni praznik- naglasila je Kujundžić Ostojić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)


nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Strahinja
26.11.2023 00:47

Ne znam šta je bilo demokratski u sazivanju skupštine u kojoj nisu imali pravo glasa svi narodi koji su u Vojvodini u to vreme i živeli.

Povezane vesti