Претрага
Претрага
Close this search box.

Tradicionalno u Sremskoj Kamenici realizovano plivanje za bogojavljenski krst. Održano je u prisustvu najviših zvaničnika, a u nadmetanju je učestvovalo PREKO 100 UČESNIKA (FOTO)

Foto: Pavle Pejić/ nsuzivo.rs

Novosađani su danas nakon dvogodišnje pauze imali čast da plivaju za bogojavljenski krst u Sremskoj Kamenici. Za plivanje se prijavilo preko 150 ljudi, a samo 100 je prihvaćeno zbog bezbednosnih razloga. Među učesnicima je bilo pet devojaka ali i član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin. Stakleni krst su položili zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac i  članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić

Foto: Grad Novi Sad

Pre plivanja, u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice upriličena je liturgija, nakon čega su se učesnici uputili na mesto nadmetanja .

Foto: nsuzivo.rs

Zamenik gradonačelnika je istakao da su učesnici plivanjem demonstrirali kako se čuva i neguje tradicija

– Nakon dve godine pauze, u Dunavu kraj Sremske Kamenice danas se ponovo plivalo za bogojavljenski krst. Izuzetno mi je drago, što je i ove godine bio veliki odziv plivača. Njih stotinu, od kojih su pet žena danas su plivanjem demonstrirali kako se čuva i neguje tradicija. Čestitam svim učesnicima na pokazanoj hrabrosti i odvažnosti – rekao je Igor Crnobarac, zamenik gradonačelnika.

Foto: Grad Noiv Sad

Svim učesnicima, nakon plivanja je bio obezbeđen ručak na Fruškogorskom salašu. U znak zahvalnosti svi učesnici dobili su krstiće, majce i zahvalnice a pobednica je dobila ikonu.

Ovogodišnja najbrža učesnica bila je devetnaestogodišnja sugrađanka Marija Stanić. Ona se profesionalno bavi plivanjem u plivačkom klubu “Vojvodina”, a dobitnica je i mnogobrojnih medalja

Foto: nsuzivo.rs

– Osećaj je predivan, ne znam ni kako bih ga opisala. Trebala mi je velika priprema za ovo. Taj trenutak kada sam stala na ponton, nekako svi smo mi bili jedno i uopšte nisam osećala hladnoću a misli mi nisu išle na tu stranu. Velika mi je čast što sam učestvovala. Takođe, želim da kažem da nisam samo ja pobednik, nego smo svi mi koji smo ušli u Dunav – rekla je ovogodišnja pobednica Marija.

Foto: nsuzivo.rs

U organizaciji i realizaciji su učestvovali rečna flotila, vojska Srbije, odred žandarmerije Novi Sad, mesna zajednica Sremska Kamenica, Grad Novi Sad, Hram Rođenja Presvete Bogorodice,fudbalski klub Fruškogorac, hitna pomoć Novi Sad i Spens.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti