Претрага
Претрага
Close this search box.

TRG U SREMSKOJ KAMENICI ĆE USKORO ZABLISTATI Započeta rekontrukcija spomenika – evo šta sve obuhvataju predviđeni radovi (FOTO)

Autor: Vanilica - Sopstveno delo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=70671890

Zavod za zaštitu spomenika kulture početkom novembra je raspisao tendere za izvođenje radova na rekonstrukciji skulpture Jovana Jovanovića Zmaja i uređenje centralnog trga. Krajnji rok za prijavu na konkurs bio je 14. novembar. Naime, radovi obuhvataju nov postament, a predviđeno je i parterno uređenje travnjaka, sadnja biljaka i orezivanje postojećih. 

Skulptura Jovana Jovanovića Zmaja je demontirana i prevezena u radionicu, gde će biti potpuno restaurirana i očišćena. Takođe, biće postavljena novi slojevi zaštite. Postament od granita je u lošem stanju, potrebno je staviti granit slične strukture i uklesati slova “Deca čika Jovi”. Ovo remek delo umetnika Sretena Stojanovića od 1933. godine krasi centralni trg u Sremskoj Kamenici. Za sanaciju i rekonstrukciju izdvojeno je preko devet miliona dinara. Vremenski uslovi će pratiti tempo radova.

Foto: nsuzivo.rs

U Sremskoj Kamenici se nalazi i kuća Jovana Jovanovića Zmaja – koja je ujedno i muzej

Podsećamo, spomen zbirka Jovana Jovanovića Zmaja – Zmajev muzej, kompletno je adaptiran 2019. godine.  Tada je bivši gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prilikom obilaska muzeja izjavio: “Jovan Jovanović Zmaj je obeležio ne samo našu istoriju i književnost, već je neko po kome je Novi Sad poznat i priznat”.

Ovi radovi su obuhvatali kompletnu adaptaciju Spomen zbirke, urađeni su zidarski radovi, obnovljena je fasada, postavljena ograda, podovi, stolarija …

M.L.

Tagovi:

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Nikola
23.11.2023 19:28

Zakrpite bolje one rupcage

Gost
M
23.11.2023 23:53

A ostatak centra i trga koji se raspada?

Gost
Zoran
26.11.2023 05:22

Greska,
Tu je trebao kruzni tok,
Spomenik premestiti u dvoriste Zmajeve kuce

Povezane vesti