TRI KULE, VALOVITI DUNAV I NOJEV GOLUB Novi Sad ima grb koji krije priču o ratu, velikoj nepogodi i biblijskoj ličnosti

Foto culibrk.photography
Novi Sad je dobio svoj današnji grb 1. februara 1748. istog dana kada su preduzmljivi građani kupili Status slobodnog kraljevskog grada.

U povelji o proglašenju Novog Sada za slobodni kraljsvski grad dat je i blazon grba (opis) koji je glasio:

Na polju plava štita stoje tri okrugle kule srebrne boje, od kojih svaku sredom i odgore opasuje nadstrešnica;
Kule stoje pojedince svaka za sebe, sazidane od neotesana kamena, nadstrešnica gornjeg im dela je zupčasta, kapije su im zatvorene, prozori otvoreni i udešeni za pucanje.
U redu stoje jedna pored druge kraj valovitog Dunava, koji zeleno polje preseca; srednja je nešto viša i šira, nad njom se leprša Nojev golub.

Tri kule

Tri kule u varoškom grbu jesu simbol pređašnjeg značaja varoši i uloge, koju je igrala pre oslobođenja. To znači, da je Novi Sad varoš, koja je iz militarnog šanca postala, te tako se tri kule odnose na provincijalisanje graničarskog šanca.

U heraldici kule znače duhovnu snagu kao i dom i sigurnost.

Valoviti Dunav i Nojev golub

Valoviti Dunav, što preseca zeleno polje i Nojev golub, koji se leprša, odnose se na poplave iz prošlosti, pa time se pokazuje kako je grad oživeo posle burnih ratova. Poplava turskih ratova, proredila je stanovništvo ovih krajeva.

Pravo značenje grba

Ako posmatramo varoški grb u pravom mu značenju a ne u prenesenu smislu, onda talasasti Dunav koji otiče preko zelene livade i kraj njega podignute tri kule, kojima su prozori otvoreni i za pucanje udešeni a kapije zatvorene znači: na dunavskoj obali na zelenoj livadi nazidani Petrovaradinski Šanac, koji je već zatvorena varoš, zbog čega i jesu mu kapije zatvorene, dokle otvoreni prozori znače onu važnost, koju i diploma iskazuje, da i u buduće bude odbrana petrovaradinskoj tvrđavi.

U tome se sastoje znamenja na grbu sl. kr. varoši Novog Sada.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti