Претрага
Претрага
Close this search box.

TRI NOVOSADSKA PROIZVODA SA ZAŠTIĆENIM POREKLOM Da li su deo vaše trpeze?

Foto: nsuzivo.rs

Novi Sad je u prošloj godini izdvojio 6.500.000 dinara za organsku proizvodnju i 1.500.000 dinara za proizvode za zaštićenim poreklom.

Znate li koji su to proizvodi?

Naravno, tu je pre svih futoški kupus.
Foto: Udruženje Futoški kupus

Futoški kupus je autohtona biljka i kao takav je zaštićen proizvod. Koliko je vredna sorta u pitanju, pokazuje i turski popis iz 16. veka u kome se futoški kupus posebno pominje.

Gajenje kupusa u Futogu se podiže na viši nivo u 18. veku, a sa razvojem trgovine, futoški kupus stiže do Bačke, Srema, Slavonije, dvora u Pešti i Beču.

Futoški kupus kao poznat proizvod zauzimao je, a i danas ima važno mesto u asortimanu poljoprivrednih proizvoda sa domaćeg podneblja, pa je i danas prisutan na tržištu Evrope.

Fruškogorski lipov med

Foto: Medical News Today

Fruškogorski lipov med, jedinstven u svetu po svom sastavu nastao je u sinergiji pčela i ljudi na panonskom ostrvu Fruška Gora.

Medna ispaša obavlja se na teritoriji Nacionalnog parka Fruška gora, a vrcanje Fruškogorskog meda vrši se isključivo na mestu lipove paše.

Svi lekoviti sastojci iz cveta lipe idu direktno u med i u njemu ostaju, te ne postoji mogućnost da se izgube sušenjem lipovog cveta ili izlaganjem visokoj temperaturi.

Fruškogorski lipov med nije filtriran i ne prolazi kroz proces pasterizacije. Lipa je cenjena u narodnoj medicini, budući da su lekovita svojstva ove biljke poznata od davnina.

Da bi se med mogao nazvati Fruškogorski lipov med, on mora imati minimum 60% polena lipe u sebi. U nekim uzorcima, ovaj procenat ide i preko 90% što ga čini jedinstvenim u svetu.

Begečka šargarepa

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Šargarepa iz Begeča, kažu, nije kao svaka druga. Nedaleko od Novog Sada, u zemlji begečkih poljoprivrednika raste pravo „zlato“.

Često se dešava da se u konkurenciji ovog povrća poreklom iz drugih zemalja, kupci ipak odlučuju baš za begečku, iako je skuplja.

Begečka šargarepa, objašnjavaju proizvođači, odlikuje se posebnim ujednačenim izgledom, intenzivnom bojom, prijatnim mirisom i nenadmašnim ukusom.

Ova svojstva duguje, kako posebnoj tehnologiji, tako i mikroklimi, ali i sastavu zemljišta na kojem se proizvodi.

gradskeinfo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага