Povodom postavke Mediteran nekad i sad, a u sklopu projekta Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog, 9. avgusta, u 19 i 30 časova, održaće se otvorena tribina na kojoj će se razmatrati umetnička polazišta svojstvena generaciji iz kolekcije Beljanskog, kao i ona zastupljena u savremenom stvaralaštvu.

Njihove sličnosti, odnosno različitosti u okviru istog tematskog polazišta okvir su za komunikaciju nasleđa i poetika novih generacija.

Uz umetničke doživljaje, biće otvorene i druge teme već dotaknute i kroz istraživačke procese mladih stvaralaca: geografske i teritorijalne podele, migracije, turizam, zabava… Promenljivi i trajni aspekti Mediterana polazište su za razgovor s ciljem razmene znanja, različitih polazišta i iskustava.

Ulaz je slobodan.

Izložbom Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog otvaraju se nova sagledavanja jedne od najznačajnijih zbirki moderne umetnosti kroz posebne tematske okvire. Izložbu prati i bogat program, uz smenjivanje manjih postavki koje dodatno akutelizuju temu Mediterana. Izložba koja traje do 2. septembra, realizuje se zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, kao i saradnji sa mnogobrojnim pojedincima, institucijama i ambasadama.

Pozivamo publiku da, na adresu Spomen-zbirke (Trg galerija 2, Novi Sad) šalje razglednice, a na svojim društvenim mrežama postavlja fotografije s Mediterana označene sa #szpbmediteran. Krajem avgusta 2018. godine uspomene koje budu podelili sa nama biće prikazane u okviru svojevrsne “izložbe publike“, pod nazivom Pozdrav s mora, kao sastavni deo postavke Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments