Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Jubilarni 30. Novosadski maraton startovaće u nedelju od 10 časova sa Trga slobode, za koji je, prema dosadašnjoj evidenciji, prijavljeno oko 800 takmičara, a za glavnu trku (42 kilometra) više od stotinu, saopšteno je na konferenciji za novinare.

Ovogodišnja sportska manifestacija sastojaće se od nekoliko trkačkih disciplina, a istovremeno će to biti i Prvenstvo Republike Srbije u maratonu za seniorke i seniore.

“Upravo ovako značajan jubilej jeste lep povod da se podsetimo toga šta je sve Novosadski maraton doneo Novom Sadu. Reč je o manifestaciji koja je uvrštena u zvaničan takmičarski kalendar, u okviru koje učesnici prikupljaju bodove za kvalifikacije i dalja takmičenja, što im omogućava učešće na velikim sportskim događajima i dovoljno govori u prilog doprinosu učešća u sportu.

Novosadski maraton je za ove tri decenije obezbedio Novom Sadu jedan širi smisao i značaj, najkraće rečeno – promociju i vrednovanje sporta. Bavljenje sportom ne bi trebalo da bude svakodnevna fraza, nego stil i način našeg života“, poručila je predsednica Skupštine grada i Izvršnog odbora Novosadskog maratona Jelena Marinković Radomirović.

Član Organizacionog odbora Novosadskog maratona Dimitrije Dolga objasnio je da će učesnicima na raspolaganju biti i Štafetni maraton, kao i trke na 25,435 i 10,548 kilometara. Takođe su, kao i do sada, predviđene trke za građane, ali i za najmlađe, što je još jedan dokaz da manifestacija ima izuzetan značaj za ceo grad. Ruta maratona je, uz neznatne modifikacije, ista kao i prethodnih godina.

“Staza se satoji od jednog promo-kruga i četiri veća od oko devet kilometara, a okretne stanice će biti na dva mesta – na Beogradskom keju kod Doma vojske i na Bulevaru despota Stefana kod helikoptera. Start trke na 10 i pet kilometara je u 10.45 časova. Staza kojom se trči licencirana je pre mesec dana, što je bilo izuzetno važno za održavanje državnog prvenstva“, pojasnio je Dolga.

Posebnu atrakciju Novosadskog maratona predstavljaju puzeća trka beba na 4,195 metara, kao i trka maskota manifestacije – živih kornjača, koje građani za tu priliku mogu da donesu.

Dnevnik.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments