Od srede 3. jula, pa sve do 20. jula kulturna stanica Svilara biće dom izložbe jednog od najznačajnijih predstavnika impresionizma, Anri de Tuluz-Lotreka. Izložba se otvara simbolično, u 20 i 21 čas, uz organizovano stručno vođenje kustosa iz Galerije Matice srpske, a ulaz je besplatan.

Izložba više od 20 plakata svetski poznatog slikara, grafičara i ilustratora zatvoriće četvrtu programsku platformu “Tvrđava mira“ koju je pokrenuo “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

U naredne tri nedelje, Svilara će odisati duhom Francuske sa kraja 19. veka, odnosno periodom u kom je živeo i stvarao Lotrek, jer će biti organizovani i drugi kulturni sadržaji, tematski u skladu sa izložbom. Do Francuske odvešće nas sedma umetnost, kroz projekciju brojnih filmova, među kojima je i dokumentarni film o Tuluz-Lotreku. Muzički, Francusku iz Lotrekovog doba, dočaraće novosadski džez trio “Manush“ čiji je nastup zakazan za 9. jul u 20 i 30 časova.

Lotrek je stekao slavu kao jedan od prvih umetnika koji se bavio plakatom, kao jednim vidom reklame, a najpoznatiji među njima je plakat za Mulen Ruž. Stoga će u kulturnoj stanici Svilara biti održano i predavanje profesora sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, na temu plakata, kao sredstva izražavanja i promocije kulturnih programa.

Pored izložbe, filmova, koncerata i predavanja, posetioci će imati prilike da degustiraju pića karakteristična za kraj 19. veka u Francuskoj.

Anri de Tuluz-Lotrek rođen je 24. novembra 1864. a umro je 9. septembra 1901. godine. Umetnik koji je svojevremeno bio neshvaćen, imao je surov stav, kako prema svom izgledu, jer je bio patuljastog rasta, tako i prema izgledu drugih. U svojim radovima nije tragao za lepotom, već za istinom, pa je tako svoje modele predstavljao realno, a nekad je čak nastojao da na delu budu ružnije nego što jesu.

Lotreka karakteriše boemski život, a iako je bio iz bogate porodice, bežao je od elite i nametnutih pravila grofovskog života, provodio je dane sa “običnim“ svetom, pronalazeći utočište u kabareima.

Ipak, u svom teškom životu, uspeo je da napravi revoluciju u umetnosti i hrabro unese nešto potpuno novo u francusko slikarstvo, što je za njegove savremenike bilo nepojmljivo.

Anri de Tuluz-Lotrek – treće je veliko ime iz sveta umetnosti čija su dela Novosađani imali priliku da vide u okviru programske platforme “Tvrđava mira“ od 7. juna do 7. jula, a sve u cilju pripreme Novog Sada za 2021. kada će grad biti centar evropske kulture.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments