U 20. godini bio je na braniku OTADŽBINE, a sada je poslanik u parlamentu i predsednik Udruženja veterana “Košare” u Novom Sadu! Antić: Od velikog je značaja podrška ministra Vučevića i gradonačelnika Đurića, ukazao sam predsedniku punu podršku za očuvanje mira (FOTO/VIDEO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Ilustracija

Ivan Antić, iz Kosovske Mitrovice, dva puta se prijavljivao na dobrovoljno služenje vojnog roka i dva puta je odbijen. Za naš portal kaže da nije odustajao i da je treći put uspeo, jer mu je bilo “neshvatljivo da kao neko iz Kosovske Mitrovice ne ide u vojsku”. Sa samo 20 godina otišao je da se bori na Košarama. Nakon 23 godine poslanik je u parlamentu i predsednik Udruženje veterana “Košare”, a ističe da je to pre nekoliko godina bilo nemoguće

Ivan Antić, predsednik Udruženja veterana “Košare”; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ovo udruženje postoji od novembra 2021. godine s ciljem da okupi borce i veterane s Košara. Svoje prostorije dobili su sredinom meseca, a otvaranju je prisustvovao i državni vrh- ministar odbrane Miloš Vučević.

-Heroji su oni koji su ostavili svoje živote. Ja za sebe ne mogu da kažem da sam heroj. Mi smo borci veterani. Bitno je da postoji ovakva vrsta udruženja, do sada nismo imali nikakvu vrstu kancelarija, a ja prvi nekada nisam imao kome da se obratim za neka pravna pitanja. Ovo je upravo ono što je meni tada trebalo, da mi neko kaže šta mi sve po zakonu sleduje- rekao je za NS Uživo Antić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Udruženje je u savezu su sa još dva- Udruženjem braće heroja iz Zemuna i Udruženjem veterana Paštrika i Košare iz Stare Pazove, pa ih tako ukupno ima 50.

-Dosta veliki broj je bio iz Novog Sada i Vojvodine, koji su živote ostavili dole. Za neke ste možda i čuli, na primer Tibor Cerna, kojem je 2017. godine predsednik otkrio spomenik u Debeljači. Za nas je imalo veliki značaj što smo dobili podršku ministra odbrane Miloša Vučevića i gradonačelnika Milana Đurića, i verujem da ćemo i u budućnosti imati dobru saradnju. Tog dana je bila i ideja, koja će se realizovati, da se jedna ulica u Novom Sadu dodeli herojima Košara koji su ostavili svoje živote za ovu Srbiju danas, kao i jedna škola- istakao je predsednik ovog udruženja.

Foto: Screenshot Instagram

Naš sagovornik navodi da mu ne doliči to da sebe naziva herojem, jer je borac koji je tih godina položio zakletvu da će braniti svoju otadžbinu.

-Po nekim procenama bilo 1500 ljudi koji su se smenjivali na 10-15 dana. S velikim brojem njih sam i dan-danas u kontaktu i neki su došli na otvaranje ovih prostorija, eto posle 23 godine. Posećujemo se redovno, sve bitne datume obeležavamo, rado se odazivamo na sve humanitarne akcije. Pomogli smo tri borca, ratna vojna invalida, prošle godine. Prošle godine smo takođe snimili i putopis “Putevima junaka”, gde je desetak boraca bilo na Hilandaru, a zadnji dan smo se peli i na Kajmakčalan, gde smo napravili duhovnu vezu između onog šta smo mi branili tada, a šta su naši preci branili na Kajmakčalanu- kazao je Ivan.

Veteran navodi da kada bi danas mogao da vidi šta se tada desilo, malo više vremena bi voleo da se posvetilo miru i razgovoru.

-Ne mogu da kažem da je uzaludno, ali imali smo preko 120 života datih na Košarama tokom 1998. i 1999. godine, a onda je opet neko seo i potpisao neki sporazum i povukao vojsku s Kosova. Ja sam i u parlamentu ukazao predsedniku punu podršku za očuvanje mira pre svega, jer nisam siguran da mi danas želimo rat i da bismo voleli da nam se deca vraćaju u sanducima.

Prostorije udruženja nalaze se na Bulevaru Mihajla Pupina; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Jednom kada ste vojnik onda ste za ceo život vojnik. Verujem da većina nas koji smo to preživeli oseća krivicu zašto smo preživeli, jer je mnogo života ostavljeno, a mi smo imali ludu sreću da preživimo. Drago mi je što sam svoje ime pretvorio u broj koji je mogao da bude zbrisan iz minuta u minut. To nije operacija koja je trajala dva, tri dana, već 24 sata dnevno 62 dana. A vi se iz minuta u minut nosite s tim da ste sledeći. Sve je bilo prva linija. I oni koji su u Juniku, Batoši, u vozu, i Milica Rakić, dete u krevetu, svi smo bili meta. Mi smo to jako dobro znali u to vreme. Smatram da je ta populacija skrajnuta tokom tih prvih 12 godina nakon rata, da mi nismo smeni ni da pričamo, da su svi oficiri ili penzionisani ili su završili u Hagu, to se tada kotiralo kao da smo mi doživeli neki poraz ili sramotu. Ja mislim da nemamo čega da se stidimo, treba da se ponosimo jer smo svi kao jedan branili i odbranili našu zemlju. Svima je teško kada se pokrene tema Košara, to je teška emotivna priča. To je nešto u šta smo sebe uložili- tvrdi Antić.

Antić je apelovao na sve veterane sa Košara, ali i ostale građane, da se jave, posete njihove prostorije na Bulevaru Mihajla Pupina 19 i da se informišu o njihovom radu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

Ivona Karan

Tagovi:

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
20.02.2023 18:24

Secam ga se, preko udruzenja je isla kupova glasova, to je prava slika Kosova i Košara koju vi saljete… 🙂

Last edited 7 Meseci Ranije by SNS Uzivo
Gost
Milan NS
21.02.2023 08:21

Niste kancelariju negde bliže Košarama da namestite?

Gost
Staša dvocevka
21.02.2023 09:20
Odgovori  Milan NS

Npr u Pristini, to je tako napredno, za srbe i srbiju, rusija

Gost
Vidoje
21.02.2023 10:02
Odgovori  Milan NS

Poenta nisu kosare, nego vojno-politicko prisustvo srbadije u nsu i uopste na severu srbije 🙂

Povezane vesti