Претрага
Претрага
Close this search box.

U Evropskoj prestonici kulture biće održano dvadeseto izdanje filmskog festivala u regionu „Uhvati film“ u Kulturnom centru Novog Sada

Foto: M. Tomić

U Evropskoj prestonici kulture biće održano dvadeseto izdanje najpristupačnijeg filmskog festivala u regionu, „Uhvati film“, od 12 do 16. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada, kada će predstaviti raznovrstan i nesvakidašnji program.

Nemački glumac bosankog porekla Ervin Aljukić pre šest godina bio je deo festivala „Uhvati film“, a ove godine na svečanom otvaranju izvešće performans „Izgradićemo novi grad“, a zatim će sa prisutnim posetiocima diskutovati o važnosti umetnosti i društvenog aktivizma.

Ervin Aljukić; foto Dennis König

Ove godine festival će otvoriti Matthijs Woulter Knol, direktor Evropske filmske akademije, koji će govoriti na konferenciji „Od nediskriminacije do razvoja publike”. Konferencija će dati odgovore na pitanja koje elemente pristupačnosti je neophodno ispuniti da bi se uticalo na razvoj publike, kako ih budžetirati, koje su dobrobiti pristupačnog festivala, ali i kako zajedničkim snagama možemo uticati na javnost i donosioce odluka da više pažnje i sredstava odvoje na pristupačnost filmskih festivala. Istog dana nakon konferencije, od 18 časova u bioskopu Kulturnog centra Novi Sad biće prikazane projekcije čak 29 filmova iz 18 zemalja sveta u okviru takmičarskog programa festivala.

Festival „Uhvati film“ predstavlja filmski program poslednjeg programskog luka Evropske prestonice kulture – „Druga? Evropa“. Jedini je regionalni filmski festival na temu invalidnosti. Već 20. godina uspešno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnasa, od 2011. realizuje se u Rijeci, pod organizacijom Udruge Spirit, a od 2017. u Banjaluci pod vođstvom humanitarne organizacije Partner i u Kotoru u realizaciji ART 365 iz Podgorice.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti