Претрага
Претрага
Close this search box.

U Institut za onkologiju stižu inovativni lekovi za lečenje karcinoma: To su takozvane target u kombinaciji sa hormonskim terapijama

Foto: Printscreen

Pacijenti oboleli od karcinoma od juna će moći da primaju savremene, inovativne lekove uz koje je bolje lečenje, kao i kvalitet života pacijenata, a preživljavanje je duže.

Pomoćnica direktora Instituta za onkologiju Vojvodine internista-onkolog profesorka dr Jasna Trifunović kaže da se u svetu smanjila smrtnost od raka, između ostalog i zbog savremenih lekova.

-Karcinom je globalni problem i u svetu godišnje oboli 18 miliona ljudi, a umre njih 10 miliona. U Srbiji od raka godišnje oboli 40.000 ljudi, a više od 20.000 osoba umre. Kod nas imamo i porast broja obolelih, ali i porast smrtnosti, dok u svetu smrtnost opada. Kod nas od raka dojke godišnje oboli 4.600 žena, a umre ih 1.600. Po smrtnosti od ovog maligniteta, Srbija je na prvom mestu u Evropi i to su loši parametri. Pad smrtnosti u svetu je zbog dobre dijagnostike, skrininga, ali i zbog otkrića savremenih lekova koji omogućavaju bolje lečenje, bolji terapijski odgovor i produžava se ukupno preživljavanje – kaže profesorka Trifunović.

Kako objašnjava, poslednjih godina se pojavljuju novi lekovi, a sada je kod nas objavljena i nova lista lekova na kojoj su i lekovi za različite tipove karcinoma koji poboljšavaju lečenje i očekuje se duže preživljavanje. Kada je reč o karcinomu dojke, koji je vodeći malignitet kod žena, novi lekovi predstavljaju takozvani „target“ terapiju i kombinuju se sa hormonskom terapijom.

-Nismo imali target terapiju i ona sada može da se kombinuje sa hormonskom terapijom i značajno produžava život. Važno je što ovi lekovi imaju i manju toksičnost. Daju se oralno i pacijenti ih uzimaju u bolnici, ali ih nose kući i uzimaju ih svakodnevno. Moraju da dolaze na redovne kontrole, a najčešće se uzima jedna tableta dnevno tokom tri sedmice, pa se jedne nedelje pravi pauza – navodi dr Trifunović i napominje kako Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) određuje kriterijume po kojima se daje terapija, kao i koji pacijenti je dobijaju.

Kada su u pitanju novi lekovi za rak dojke dr Trifunović objašnjava da je u pitanju „target“ terapija koja deluje direktno i sprečava rast tumorskih ćelija. Ranije je preživljavanje od raka dojke bilo šest meseci, pa godinu dana, a svaka nova generacija lekova produžava život pacijenata. Ovi lekovi produžavaju život i više od četiri i po godine, a to su, kako ocenjuje dr Trifunović, fantastični rezultati.

Foto: Medical News Today

Na spisku 15 medikamenata

Republički fond za zdravstveno osiguranje objavio je spisak inovativnih lekova koji će se koristiti u lečenju karcinoma.

To su: za lečenje hronične limfocitne leukemije i Mantle ćelijskog limfoma: lek Imbruvica (INN: ibrutinib); za lečenje karcinoma dojke: lekovi Ibrance (INN: palbociklib), Kisqali (INN: ribociklib), Faslodex (INN: fulvestrant) i Perjeta (INN: pertuzumab), kao i lek Akynzeo (INN: palonosetron/netupitant), koji se koristi u prevenciji mučnine i povraćanja kod pacijentkinja sa karcinomom dojke na hemioterapiji; za lečenje kolorektalnog karcinoma: lekovi Erbitux (INN: cetuksimab), Vectibix (INN:panitumumab) i Avastin (INN: bevacizumab); za lečenje karcinoma bubrega: Opdivo (INN: nivolimab), Cabometyx (INN:kabozantinib) i Inlyta (INN: aksitinib); za lečenje karcinoma jajnika, jajovoda i peritoneuma: lek Lynparza (INN: olaparib); za lečenje karcinoma pluća: lek Alunbrig (INN: brigatinib) i za lečenje karcinoma štitne zlezde: lek Nexavar (INN:sorafenib).

-U lečenju raka dojke odobren je i lek za dojku nije citostatik, već je lek protiv mučnine, koja je jedna od najtežih nuspojava lečenja maligniteta. Neki pacijenti se plaše da nastave lečenje zbog mučnine i povraćanja tokom hemioterapije. I do sada smo imali lek protiv mučnine, ali samo za neke terapijske protokole, a sada ga imamo i za terapiju raka dojke – objasnila je dr Trifunović i dodala kako je za lečenje raka dojke odobren još jedan novi lek, koji se ranije već davao, ali samo pre operacije.

Na listi su i tri nova leka za karcinom bubrega, od kojih se dva uzimaju kao tablete, a jedan u infuziji. Takođe, ima novih lekova i za metastatski kolorektalni karcinom, koji se u zavisnosti od tipa karcinoma daju ili uz hemioterapiju ili nakon nje. Novi lekovi su i za karcinom štitaske žlezde koji se daje kada nema reakcije na prethodnu terapiju, a pacijenti koji boluju od limfoma i hronične limfatične leukemije takođe mogu da računaju na inovativnu terapiju.

Profesorka Trifunović napominje da Institut za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici ima odlične mogućnosti dijagnostike i lečenje, u timu imaju vrhunske hirurge, onkologe, radiologe, patologe i njihov multidisciplinarni tim donosi odluke o svakom pacijentu.

Lj. Petrović – dnevnik.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti