Foto: Hatem Moussa TANJUG/ AP

Oko 30 Palestinaca, od kojih su najmanje trećina civili, i dvojica komandanti militantne grupe Islamski džihad, ubijeno je u izraelskim vazdušnim udarima tokom vikenda, dok su raketne salve koje su ispalili palestinski ekstremisti poslale desetine hiljada Izraelaca u skloništa.

Rano jutros u zapadnom delu Jerusalima oglasile su se sirene i odjeknule su eksplozije, što ukazuje na raketne napade palestinskih militanata nakon što su izraelske snage izvele napade iz vazduha na Pojas Gaze.

Rasplamsavanje izraelsko-palestinskog sukoba je zabrinulo svetske sile i podstaklo posredovanje Egipta koji je pokušao da izdejstvuje primirje, ali bez uspeha s obzirom da palestinski islamisti nisu pristrali da obustave raketne napade, prenosi Rojters.

Foto: Hatem Ali

Potencijalno žarište sukoba Velika džamija

Novo potencijalno žarište sukoba je Velika džamija, s obzirom da je danas posećuju Jevreji koji obeležavaju spomen na dva drevna hrama, ali Palestinci takve posete smatraju verskom i političkom uvredom.

Izrael je u petak započeo napade na ciljeve u pojasu Gaze kako bi sprečio raketne udare Islamskog džihada koji je želeo da odgovori na hapšenje jednog palestinskog vođe na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska vojska je potvrdila da je od petka popodne do sinoć na Izrael ispaljeno više od 160 raketa iz pojasa Gaze, preneo je ranije “Tajms of Izrael”. Vojska je navela da je izraellski raketni odbrambeni sistem Gvozdena kupola pokazao 95 odsto uspešnosti u presretanju palestinskih projektila.

Izraelski ministar pravde i član bezbednosnog kabineta Gideon Sar izjavio je da su stotine raketa koje je ispalio Islamski džihad razlog za nastavak operacije izraelske vojske.

-Nadam se, ali ne želim da polažem prevelike nade u to. Ako Islamski džihad želi da odugovlači ovu operaciju, zažaliće zbog te odluke – rekao je on na pitanje da li se nazire kraj najnovijem oružanom sukobu.

Foto: Hatem Moussa TANJUG/ AP

Potvrđena pogibija vođe brigade Al Kuds

Palestinski islamski džihad potvrdio je danas da je u izraelskom vazdušnom napadu na pojas Gaze poginuo jedan visoko rangiranih komandant te organizacije.

“Brigade Al-Kuds (Jerusalimske brigade) žale za vođom Haledom Mansurom, članom našeg saveta bezbednosti i komandantom južnog regiona (pojasa Gaze). On je juče ubijen u izraelskom vazdušnom udaru”, navodi se u saopštenju ove palestinske grupe, prenosi Rojters.

Brigade Al Kuds su naoružano krilo Palestinskog islamskog džihada, koji je juče odbacio predlog Egipta o uspostavljanju privremenog prekida vatre sa Izraelom, javila je ranije televizija Al-Majaden povezana sa Hezbolahom.

-Sada je vreme da se odgovori na zločine okupacije – izjavio je izvor iz Palestnskog Islamskog džihada za Al-Majadenu.

Foto .Ariel Schalit Tanjug AP

Operacija Praskozorje

Pres služba izraelske vojske saopštila je da su ofanizivne akcije na ciljeve povezane sa grupom Islamski džihad u Pojasu Gaze pokrenute u okviru operacije kodnog naziva “Praskozorje”.

Prema procenama izraelske vojske, u prvoj seriji vazdušnih udara “likvidirano je 15-ak ekstremista” među njima i komandant grupe Brigade Al-Kuds (Jerusalimske brigade) koje su naoružano krilo Palestinskog islamskog džihada.

Tokom druge faze specijalne operacije izraelske vojske, pogođeno je šest vojnih ciljeva Islamskog džihada, među kojima i neke baterije raketnih bacača raspoređene u Pojasu Gaze.

Vanredno zasedanje SB UN

Savet bezbednosti UN sutra bi trebalo da se sastane na vanrednoj sednici povodom eskalacije sukoba u Pojasu Gaze, saznaje TASS od izvora u tom telu.

-Savet bezbednosti UN sutra će se okupiti da razgovara o trenutnoj situaciji u Pojasu Gaze – rekao je neimenovani izvor i naveo da je inicijativa da se situaciju u Pojasu Gaze stavi na dnevni red vanrednog zasedanja došla od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Kine, Francuske, Irske i Norveške.

blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments