Претрага
Претрага
Close this search box.

U korak sa Evropom: Novosadski maturanti zaplesali na Trgu slobode (FOTO/VIDEO)

Foto: gradskeinfo.rs

Održan je tradicionalni ples maturanata u Novom Sadu i ove godine, a učenici završnih razreda novosadskih srednjih škola još jednom su zaplesali i nastavili tradiciju koja datira iz 2005. godine.

Kao i do sada maturanti su plesali kvadril u ritmu Štrausove kompozicije „Slepi Miš“. Devojke i momci su još jednim plesom zaokružili svoje školovanje, bar što se tiče srednje škole.

Manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival“ ili Maturantski Ples u Srbiji je počela 2005. godine a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo, najvećom zaslugom njihovog bratskog grada Maribora.
Posle Kraljeva, 2006. godine se priključio i Niš, a od 2007. i Novi Sad kao i mnogi drugi gradovi: Beograd, Jagodina, Zrenjanin,, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac, Trstenik, Ćuprija, Vršac, Alibunar, Kikinda, Lapovo, Svilajnac, Vranje, Prokuplje, Novi Pazar, Bela Crkva, Priboj, Nova Varoš, Sjenica , Užice, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Bajina Bašta itd.

Foto: gradskeinfo.rs

Osim u Srbiji i Sloveniji ovaj maturantski ples prihvaćen je i u državama poput: Češke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Austrije, Makedonije, Crne gore, Bugarske, Estonije i Turske.

Svi evropski gradovi plešu u isto vreme tačno u podne (12:00), a muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija. Na maturantskom plesu 2011. godine oboren je Ginisov rekord za najveći simultani ples na svetu kada je plesalo 33.202 učenika.

Naravno primarni cilj ove manifestacije nije da se obaraju rekordi, već da se mladi zabave i na jedinstven način zajedno sa svojim kolegama i koleginicama iz klupe, obeleže kraj jednog životnog perioda.

Kako je ove godine izgledao ples maturanata u Novom Sadu, možete pogledati u našem video prilogu.


gradskeinfo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti