U Muzeju Vojvodine promocija knjige “Srbija zemlja izbeglica”

       

U Muzeju Vojvodine u utorak, 12. marta u 18 sati održava se promocija trotomne studije “Srbija zemlja izbeglica” autora Dobrice Vulovića, diplomiranog politikologa iz Beograda, prvog komesara za izbeglice, posle raspada bivše Jugoslavije

Na promociji govore:

  • dr Drago Njagovan, direktor Muzeja Vojvodine
  • prof. dr Ljubodrag Dimić, akademik
  • Sima Teofanov, poverenik Vlade Republike Srbije za izbeglice u AP Vojvodini
  • autor Dobrica Vulović

Dobrica Vulović, tadašnji prvi komesar Komesarijata za izbeglice, koji je na čelu ove organizacije bio od 1992 do1994. godine, na blizu 3000 stranica, dokumentovano piše o prvim potezima, nastanku, razvoju i ulozi ove humanitarne organizacije. Za stotine hiljada izbeglih ili proteranih sa, ratom zahvaćenih, bivših jugoslovenskih prostora, ova organizacija, koju je formirala Vlada Republike Srbije bila je, mnogima i prva pomoć u potrazi za novim ognjištem i boljim životom na raznim područjima i u gradovima i u selima Srbije.

Autor Dobrica Vulović u ovoj knjizi iznosi razna svedočenja izbeglica ali i saradnika koji su bili uključeni u rad Komesarijata, piše o nastanku ove institucije posle secesije Slovenije, Hrvatske i Bosne i Herecegovine iz nekadašnje Jugoslavije, o vrstama pomoći koja je izbeglima stizala iz raznih delova zemlje i sveta, i dokumentovano dočarava inserte iz svojih susreta sa najvišim domaćim i stranim predstavnicima iz ove oblasti, poput Sadako Ogate, Eli Vizela, Džemsa Granta, Samaruge i drugih.

Knjiga je bogato ilustrovana fotografijama i autentičnim dokumentima o mukama izbeglica, i radu Komesarijata u tom periodu ali i svedočenjima raznih ljudi koji su sarađivali sa Komesarijatom za izbeglice Vlade Republike Srbije.
Recenzenet knjige je doktor Momčilo Mitrović, viši naučni savetnik Instituta za noviju istoriju Srbije.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: