Foto: Tanjug/Ivan Milinkov

Više od 20.000 Novosađana i gostiju ispratilo je staru godinu uz veličanstven vatromet kod Beogradske kapije u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i time je ujedno zatvorena titularna 2022, u kojoj je Novi Sad bio Evropska prestonica kulture.

Doček je i ove godine, kao koncept, opravdao naziv nesvakidašnjeg umetničkog i produkcijskog programa koji je Fondacija EPK2022 organizovala šesti put, a koji je 2021. dobio i nagradu za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture.

Kroz spoj vizuelne i izvođačke umetnosti doček je osvetlio barokni ambijent gradića ispod Petrovaradinske tvrđave.

Posetioci su uživali u muzici na nekoliko bina.

Na glavnoj sceni ispred Beogradske kapije program dočeka je otvorio slovenački hor Perpetuum DŽežile, a nakon njih su koncert održali Kosheen i Đ Biesmans.

Na sceni na Trgu prote Mihaldžića publika je najpre slušala legendarni sastav Stereo MC’s, a nešto pre ponoći nastupila je domaća reperka Mimi Mercedez.

Foto: Tanjug/Ivan Milinkov

Na sceni u Štrosmajerovoj ulici nastupili su Monohrom, Repetitor i Obojeni program.

I za ovaj doček je postavljena Teslina svetlosna galerija koja je oživela Podgrađe kroz rad samostalnih umetnika, među kojima su Čida Jasuhiro iz Japana, jedan od Artdeksovih Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti”, Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrade za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja, Dorijan Kolundžija, koji vodi studio za nove medije Galerija 12″, čiji je jedan od projekata Muzej budučnosti u Dubaiju, kao i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) i drugi umetnici.

U obnovljenom prostoru Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi otvorena je 31.decembra, sada i za sve građane, multimedijalna izložba posvećena naučnici Milevi Marić Ajnštajn, autora Dušana Jovanovića.

Tako su posetioci dočeka mogli da vide i izložbu “Mileva: Mi smo stena”, koja prikazuje spoj virtuelne umetnosti i nauke i nudi mogućnost upoznavanja sa privatnim i javnim životom srpske naučnice.

Doček u Novom Sadu bio je dobro organizovan i bez incidenata, a za građane su u ulicama Petrovaradina bili postavljeni štandovi sa hranom, pićem, kao i mobilni toaleti.

Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments