Претрага
Претрага
Close this search box.

U Novom Sadu manjak ovih specijalista: Na ceo grad samo 4 lekara, a pregledaju čak 60 pacijenata

pregled očiju
Foto: elements.envato.com

Dom zdravlja “Novi Sad” trebalo bi da ima 12 oftalmologa, jer normativ kaže da je potreban jedan na 30.000 stanovnika. Direktor Doma zdravlja dr Veselin Bojat kaže kako oni imaju daleko manje ovih lekara i naglasio je da je to problem koji traje dugo, prenosi Dnevnik.

– Imamo četiri oftalmologa, od kojih je jedan pri Službi medicine rada. Problem traje više godina i jako je malo oftalmologa koji hoće da dođu da rade. Zbog smanjenja broja očnih lekara, angažovali smo i dvoje optometrista i njih plaćamo od naših para. Ove godine nam je šestoro oftalmologa ili dalo otkaz ili otišlo u penziju – rekao je za “Dnevnik” dr Bojat.

Prema njegovim rečima, optometristi mogu da vide mane oka i da odrede dioptiriju i oni su svojevrsni filter ka oftalmolozima. Dr Bojat navodi da su pokušali a smanje pritisak i na očne lekare u Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine, te su primali pacijente i iz drugih opština, kao što su Beočin, Temerin, Bački Petrovac.

– Sada to više nismo u mogućnosti, jer naši lekari koji rade u dve ambulante, na Limanu i Zmaj Ognjena Vuka, dnevno imaju po 50 i 60 pacijenata – istakao je dr Bojat.

Potrebni strpljenje i razumevanje

– Građane molimo za strpljenje i razumevanje. Mi smo uradili ono što možemo. Opremili smo ordinacije, imamo opremu i za ORL, kako bi se omogućili dobri uslovi – zaključio je dr Bojat.

Kako navodi, problem i veliki broj pacijenata koji imaju kataraktu, jer se zbog nje stvaraju “čepovi”.

– Iz Kliničkog centra te pacijente vraćaju nama, a oni na Klinici za oftalmologiju imaju dovoljno lekara. Pošto je nama i njima isti osnivač, Pokrajina, tražili smo da nam daju nekoliko lekara na specijalizaciji ili mladih specijalizanata. Nisu svi lekari u UKCV podjednako opterećeni, a nigde neće tako dobro “ispeći zanat” kao kod nas. Međutim, još uvek nismo dobili odgovor. Konkurs za prijem novih očnih lekara nam je stalno otvoren. Poslali smo troje naših kolega na specijalizaciju, te očekujemo da se oni naredne godine vrate u Dom zdravlja – ispričao je dr Bojat.

“Poslali smo troje naših kolega na specijalizaciju, te očekujemo da se oni naredne godine vrate u Dom zdravlja”

Kako je napomenuo, Dom zdravlja je i nastavna baza Medicinskog fakulteta, te ko dođe kod njih može da napreduje i u akademskim zvanjima.

– Naši oftalmolozi su jako odgovorni i savesni i ne idu kući dok ne pregledaju sve pacijente. Puno toga se uradi na primaru – istakao je dr Bojat.

Kako je naveo, oni traže i optometriste, ali ova struka nije prepoznata u RFZO, te mogu da im daju ugovore na dve godine, a plaćaju ih od svojih para.

(Telegraf.rs)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti