U NOVOM SADU NA DANAŠNJI DAN: Test opterećenja Mosta slobode 1981. godine

       

Na današnji dan 1981. godine, izvršen je poslednji test opterećenja novog mosta u produžetku Bulevara 23. oktobra, sadašnjeg Bulevara oslobođenja.

Tog 19. septembra čak 28 teških i natovarenih kamiona prešlo je preko mosta od bačke ka sremskoj strani, a ukupna težina bila je preko 900 tona .

Radnici instituta “Kirilo Savić” iz Beograda, pomno su pratili svaki korak u ovom procesu. Pratili su kako se ponašaju sajle, kolovoz i ograde. Dok je trajao test opterećenja u isto vreme mašine su vraćale zemlju na mestu gde je bila uklonjena zbog gradnje tunela

Tadašnji stručnjaci prognozirali su da ovakvo opterećenje neće biti na mostu ni u saobraćajnim špicevima čak do 2000. godine.

Most je simbolično otvoren 23. oktobra iste godine, a poneo je ime Most sloboda.

Arhiv grada

Iste godine otvoreni su Sportski centar Vojvodina (Spens) i Srpsko narodno pozorište, a iz centra je izmešten saobraćaj. Gradile su se škole, bolnice, domovi zdravlja. Prema mnogima to je bio zlatni period u razvoju Novog Sada.

„Nismo se hvalili  gradom u tom pogledu da je velik grad po broju stanovnika, već po tome kakav je društveni i lični standard građana. I kada je grad brojao nešto manje od 200.000, bilo je oko 120.000 uposlenih“, istakao je svojevremeno Jovan Dejanović za RTV.

Autor: nsuzivo.rs
Izvor: Vladimir Vrgović- Novi Sad 1970-1990

3
Komentari:

1 Komentara
2 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
3 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
Laloš

Od 1960-1990 u NS su izgradjena dva mosta, svi značajni bulevari, svi Limani, Detelinara, Novo Naselje, Satelit, SPC Vojvodina, pozorište, željeznička stanica, poliklinika, domovi zdravlja, mostovi preko kanala DTD, sam DTD kanala, desetine fabrika i proizvodnih pogona………. Neka sada neko nabroji u zadnjih 30 godina šta je izgradjeno novo ali i šta je razgradjeno i srušeno.

papa

Tad smo bili odvojeni od Beograda !!!

Stole

Što je srušeno, srušeno je. Ali šta je zatvoreno i šta stoji u vremenu…..