Претрага
Претрага
Close this search box.

U Novom Sadu obeležen Dan pobede nad fašizmom, Đurić: Grad je tada bio razrušen i devastiran, smatram da bi danas posle 78. godina naši preci bili ponosni na nas kako izgleda sada (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja Novog Sada, zamenik gradonačelnika Grada Novog Sada zajedno sa predsednicom Skupštine Grada Novog Sada, Jelenom Marinković Radomirović položilo je vence na Spomen groblje u znak sećanja na pale borce Narodnooslobodilačkog rata od 1941. do 1945. godine. Polaganju su prisustvovali i učestvovali predstavnici Gradskog odbora Saveza udruženja boraca NOP-a, predstavnici Vojske Srbije i Organizacije vojnih starešina Grada Novog Sada.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Tokom ove trogodišnje okupacije izgubili smo više od 5.000 naših sugrađana, različitih uzrasta i nacionalnosti, ali najviše Srba i Jevreja. To je u suštini bio svaki dvanaesti stanovnik Novog Sada, koji je izgubio život. Nakon završetka Drugog svetskog rata u Novom Sadu je bilo blizu 40.000 stanovnika. Grad je bio razrušen, devastiran, uništene farbike  i srušeni mostovi. Novi Sad tada nije imao struje, vode i kanalizacije. Međutim danas, posle 78 godina nadam se da su naši preci ponosni na to kako Novi Sad danas izgleda. U proteklih godina osvojili smo i dve evropske titule. Smatram da bi bili ponosni na nas kada bi videli kako negujemo zajedništvo, različitosti antifasištičku tradiciju. Čestitam Dan oslobođenja Novog Sada, nek je večna slava ljudima koji su izgubili život za našu slobodu koju mi danas imamo- istakao je Đurić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Na današnji dan 23. oktobra, Crvena armija vojske Jugoslavije je oslobodila Novi Sad. Mi kao potomci se sećamo, pamtimo i želimo da naše generacije i pomoci naslede ovo obeležavanje ovakvih tragičnih događaja. Čestitam praznik narodu Vojvodine i Novog Sada- naglasio je Vujić Milovan, predsednik SUBNOR-a.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milan Đurić (@milandjuric77)

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti