U Novom Sadu počeo Treći srpski senološki kongres: Svaka OSMA ŽENA u zemlji boluje od karcinoma dojke, najveći problem u ruralnim sredinama (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Uprkos velikom napredovanju medicine i lečenju karcinom dojke je i dalje najčešći karcinom kod žena. Stope izlečenja od raka dojke su se povećale, a broj smrtnih slučajeva povezanih sa ovom bolešću je u opadanju, uglavnom zbog faktora kao što su rano otkrivanje, novi personalizovani pristup lečenju i bolje razumevanje bolesti. Treći srpski senološki kongres u Novom Sadu posvetiće dva dana izučavanju i razmeni iskustava.

Kongresu će prisustvovati eminentni doktori iz zemlje i inostranstva. Predsednica Senološkog udruženja Srbije dr Dragana Đilas, radiolog i onkolog, istakla je da su se na kongresu okupili svi lekari specijalisti koji se bave bolestima dojke, sa ciljem da nauče što više o karcinomu dojke kako bi pomogli svojim pacijentima.

Doktorka Dragana Đilas istakla je da rano otkrivanje karcinoma dojke može biti sa najboljom ishodom; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-U Srbiji je poznato da svaka osma žena boluje od ove bolesti i da je to najčešći od svih karcinoma kod žena. Od 30. godine svaka žena bi trebalo da krene redovno na preventivne preglede sa ultrazvukom, a nakon 40. godine sa mamografijom- istakla je dr Đilas.

Ovaj kongres će se baviti genetikom, odnosno naslednim faktorom kod karcinoma dojke. On može da se nasledi preko majke i on čini trećinu karcinoma dojke kod žena.

-Nama je bitno da otkrijemo ovu jednu trećinu žena koje imaju mutaciju gena koja može da uzazove karcinom dojke, kako bismo na vreme prevenirali. Ako imaju mutaciju gena procenat da dobiju karcinom dojke je čal 85 procenata. Pričaćemo o novim metodama, novim lekovima koji se koriste, jer poslednju deceniju su zahvaljujući novim terapijama i agresivniji tipovi karcinoma dojke postali izlečivi- naglašava dr Đilas.

Na kongresu će biti prikazani i najbolji aparatim za detekciju i preglede; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U 2021. godini, prema podacima Instituta “Batut”, oko 4.600 žena je obolelo od karcinoma dojke, što je više nego prethodnih godina. Neki od uzročnika povećanja broja obolelih od ove vrste karcinoma su stres, način života, hormonske terapije, hrana koju jedemo, ali i što se sa novim metodama brže otkrivaju.

Doktorka Olivera Ivanov, zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo, izjavila je da je upravo Srbija na drugom mestun po smrtnosti od karcinoma dojke, jer se žene kasno javljaju na prvi pregled.

-U okviru projekta “Prva mamografija” Pokrajinska vlada i sekretarijata za zdravstvo, već treću godinu pomoću pokretnog mamografa radi projekat ranog otkrivanja karcinoma dojke. U ovom periodu je 12.000 žena pregledano, prvenstveno u ruralnim delovima Vojvodine. Od ukupnog broja žena kod 100 žena je dijagnostifikovan karcinom dojke u ranom stadijumu i one su uspešno lečene- reči su dr Ivanov.

Ivona Karan

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti