Foto: Elements Envato
Novi Sad će dobiti novu toplanu Majevica, a povod za izradu Urbanističkog projekta za kompleks toplane je novonastala potreba da se obezbede dovoljne količine toplotne energije za grejanje i pripremu tople potrošne vode za objekte višeporodičnog stanovanja i poslovne objekte u delu grada severno od Bulevara Vojvode Stepe.

Prostor koji je predmet Urbanističkog projekta nalazi se u severozapadnom delu gradskog područja Novog Sada, zapadno od Avijatičarskog naselja, istočno od Bulevara Evrope i južno od Rumenačkog puta.

Planira se fazna izgradnja savremenog energetskog postrojenja ukupne snage 120 MW. Površina kompleksa iznosi 7.630 m2. Ukupno, objekat je spoljnih gabarita 57 x 45 m, u osnovi površine 2.681 m2, a bruto razvijena građevinska površine je 3.142 m².

Objekat toplane planira se da u glavnom delu bude spratnosti visoko prizemlje, a u manjim delovima – aneksima, spratnosti P i P+1.

Na južnom delu obuhvaćenog prostora, u objektu spratnosti visoko prizemlje predviđen je smeštaj svih jedinica za proizvodnju toplotne energije za grejanje objekata i tople potrošne vode.

U aneksu spratnosti P+1 predviđene su prateće prostorije za osoblje, pa će se prilagoditi zahtevima energetske efikasnosti u razredu “B”.

Predviđa se mogućnost postavljanja solarnih panela na delu krova površine 2.200 m2, dok se na krovu aneksa planira krovna bašta.

Ispred jugozapadne fasade objekta predviđeno je šest dimnjaka, visine 25 m, koji će se sagledavati sa Bulevara Evrope.

Na prostoru se planira i smeštaj merno-regulacione gasne stanice u vlasništvu JP Srbijagas.

Foto: Print screen / Urbanistički projekat / JP Urbanizam

Internom saobraćajnicom omogućiće se manipulacija vozilima oko objekta toplane i veza sa planiranom ulicom čija je izgradnja u toku, a koja povezuje Bulevar Evrope na jugu i Rumenački put na severu.

Pristup lokaciji obezbediće se preko jednog kolskog, pešačkog i biciklističkog priključka sa te planirane ulice na jugozapadu.

Pristup do merno-regulacione stanice omogućiće se i preko drugog priključka sa planirane ulice na severozapadu.

Za potrebe rada toplane predviđa se potreba za osam stalno zaposlenih osoba, a do merno-regulacione stanice će se samo povremeno pristupati vozilima za održavanje, zbog čega će se na kompleksu predvideti osam parking mesta i prostor za bicikle.

Oko objekta planira se zaštitna staza i trotoari.

Na severozapadnom delu kompleksa urediće se prostor sa visokim i gustim niskim zelenilom, dok se u neposrednom okruženju kompleksa predviđa ozelenjavanje slobodnih površina u funkciji odvajanja od aktivnosti u široj, pretežno stambenoj zoni.

Glavni ulaz u kotlarnicu je pozicioniran na severozapadnoj strani objekta. Tri ulaza u kotlarnicu i jedan ulaz u priručni magacin pozicionirani su na severoistočnoj strani. Pet ulaza u trafo boksove, jedan ulaz u kotlarnicu, te ulaz sa stepeništem za sprat i krovnu baštu, predviđeni su na jugoistočnoj strani objekta. Tri ulaza u ventilatorsko postrojenje, jedan ulaz u kotlarnicu i ulaz u prostoriju za elektroenergetsko mrežno napajanje su na jugozapadnoj strani.

Investitor je Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, a urbanistički projekat je uradilo JP Urbanizam.

ekapija.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments