Претрага
Претрага
Close this search box.

U okviru projekta “Škole bez duvanskog dima” organizovane radionice – cilj podizanje svesti o značaju zdravlja

Foto: Pixabay

U okviru projekta „Škole bez duvanskog dima“ koji se realizuje u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo, organizovane su radionice prilagođene učenicima petih razreda u pet osnovnih škola sa teritorije Grada Novog Sada. 

Projekat je pokrenut radi podizanja svesti mladih o značaju zdravlja, sprečavanja i suzbijanja upotrebe duvana, upoznavanja mladih sa sadržajem, štetnostima duvanskog dima i efektima na zdravlje.

Nijedan organ u organizmu nije pošteđen štetnog uticaja duvanskog dima. Кod duvana je karakterističan kumulativno-sabirajući efekat. Sabira se svaka popušena cigareta. Nakon dugogodišnjeg korišćenja duvana dolazi do mnogih poremećaja zdravlja kao što su: bronhitis, astma, infarkt miokarda, pušačka noga, rak pluća… Osobe koje aktivno puše duvan označavaju se kao aktivni pušači, a osobe koje sa njima borave u zatvorenom prostoru i indirektno (pasivno) udišu dim, nazivaju se pasivni pušači.

Foto: Pixabay

 

U Srbiji, preko 90% dece su pasivni pušači. Duvanski dim oštećuje odbrambeni sistem pluća, jer on mora da uklanja čestice duvanskog dima koje dete udiše. Zato deca pušača imaju češće infekcije disajnih puteva što sa sobom nosi duža i teža pogoršanja astme koja lošije reaguju na propisanu terapiju. Deca izložena duvanskom dimu u svom okruženju imaju i češće infekcije srednjeg uha, sa zaostajanjem sekreta u uhu, što vremenom može dovesti do gubitka sluha. Deca izložena duvanskom dimu češće imaju i druge alergije – alergijski rinitis, sinusitis, konjuktivitis… Ako deca sa astmom propuše, to predstavlja rizik za pojavu HOPB (hronične opstruktivne plućne bolesti) koja u velikoj meri oštećuje njihovu plućnu funkciju i može skratiti životni vek, u proseku od 15 do 25 godina.
nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti