Foto: nsuzivo.rs

U Osnovnoj školi Kosta Trifković, održano je predavanje o Srednjoj stručnoj školi “1300 kaplara” i Vojne gimnazije. Kroz dve prezentacije, kapetan Violeta Brković je predstavila šta obuhvata školovanje, procedura i upis

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Pohađam drugu godinu u Srednjoj stručnoj školi “1300 kaplara”. Danas sam ovde, kako  bih prezentovao školu i preneo učenicima svoje lično iskustvo. Veoma sam zadovoljan školom, uslovi su odlični, obezbeđeni su nam udžbenici i sav neophodan materijala za učenje. Mnoštvo kvalitetnih obuka kao što su skijanje, vožnje ali i u streljaštvo. Svrha ovakvog školovanja je disciplinovanost  ali i poštovanje prema starešinama. Ovo je moj vid duga prema državi. Spremili smo jedan kratak film, koji bi učenicima omogućio uvid kako izgleda jedan naš dan. Naporno je i teško, ali želja me vodi da ostanem istrajan- rekao je učenik  Strahinja Trifunović.

Konkurs za upis novih đaka za Srednju stručnu školu “1300 kaplara” raspisuje se svake godine u februaru, a traje do kraja marta. Kandidati koji ispune opšte i posebne uslove konkursa, podležu proveri fizičke sposobnosti. Učenici se školuju na pet različitih smerova. Obezbeđen je internat, oprema i ishrana.

-Trenutno sam četvrta godina Vojne gimnazije, tačnije 47 klase. Danas sam tu da objasnim mlađim učenicima kako funkcioniše školovanje u Vojnoj gimnaziji. Smatram da me je gimnazija pripremila za dalje školovanje, te da posedujem svo neophodno znanje. Preporučila bih upis u Vojnu gimnaziju. Nastavni kadar je na najvišem nivou. Bilo je teško, ali sa redovnim učenjem i organizacijom sve može da se postigne. Najviše se forsiraju matematika i fizika, na njima mora najviše da se radi ali naravno zavisi od osobe- rekla je za NS Uživo učenica Milica Đukić.

Foto: nsuzivo.rs

Internat Vojne gimnazije, nalazi se u blizini škole. Tokom školovanja učenicima je obezbeđen smeštaj, ishrana, udžbenici, medicinska pomoć i plata. Specifičnost Vojne gimnazije su opšte vojni predmeti, posebni oblici i fakultativni predmeti. Konkurs se raspisuje u prvom kvartalu godine, u medijima i na sajtu Vojne gimnazije (www.gimnazija.mod.gov.rs). Pravo na prijavu imaju svi kandidati koji ispunjavaju opšte i posebne uslove definisane konkursom.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments