Foto: NPR/ Getty Images/ SPUTNIK/AFP/Alexey Druzhinin
Prvo u Rusiji digitalno brodogradilište za izgradnju modernih brodova će početi da se gradi u Petrozavodsku, na severozapadu Rusije, u Onežskom brodogradilištu. Na svečanoj ceremoniji povodom početka radova će učestvovati sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev, saopštila je pres služba Saveta Bezbednosti Rusije.

 

Posle modernizacije će biti automatizovan veći broj proizvodnih procesa – konstruisanje, projektovanje, montaža, upravljanje i poslovi računovodstva, što će ubrzati proizvodnju, smanjiti troškove projekata i minimizira moguće greške.
Projekta se realizuje u skladu sa nalogom predsednika Rusije, odlukom Saveta bezbednosti Rusije i državne komisije za pripremu obeležavanja 100-godišnjice obrazovanja u Republici Kareliji.

„Projekat ‘Digitalno brodogradilište’ donosi novine u našu brodogradnju. Njegova pojava je uslovljena primenom novih tehnologija. Osnovna tehnologija je automatizovana digitalna proizvodnja kojom upravlja veštačka inteligencija u realnom vremenu“, navodi se u saopštenju.

Onežsko brodogradilište je osnovano 2002. godine u Petrozavodsku na bazi stare Belomorsko-Onežske fabrike parobroda iz 1944. godine. Fabrika je bankrotirala 2012. godine.
Krajem 2014. godine je doneta odluka o obnavljanju proizvodnje i prenosu imovine Onežskog brodogradilišta u državnu imovinu. Trenutno se realizuje projekat za modernizaciju postrojenja. Koncept modernizacije uključuje stvaranje modernog preduzeća, odnosno, digitalnog brodogradilišta.
sputniknews.com/nsuzivo.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments