Претрага
Претрага
Close this search box.

U SRBIJI IZVIRE JEDNA OD NAJKRAĆIH REKA U CELOJ EVROPI Poseduje sve ono što imaju i one mnogo veće (FOTO)

Foto: RINA

Na desnoj obali Drine, podno Vidojeve pećine u naselju Perućac izvire reka Vrelo, koja je zbog dužine svog toka jedna od najkraćih u celoj Evropi

Duga je samo 365 metara i upravo zbog toga naziva se još i Reka Godina, jer broji onoliko metara koliko u godini ima dana.

– Reka Vrelo nastaje od jakog kraškog vrela Perućac na nadmorskoj visini od 234 metra u podnožju planine Tare. Iako, vrlo kratka, ova rečica poseduje sve ono što imaju i one mnogo veće reke – veliki moćni izvor, jedan ribnjak na desnoj obali, vodenicu na levoj obali, jednu levu pritoku u vidu bistrog potočića, naselje na levoj obali, tri mosta, mini hidroelektranu – rekao je za RINU, Ranko Milanović iz NP Tara.

Foto: RINA

Ovu reku krase bistra voda  i prelepi vodopadi, pa je upravo ovo mesto, trinaest kilometara udaljeno od Bajine Bašte, jedno od najposećenijih turističkih lokaliteta u ovom kraju, jer je ovo jedinstvena prilika da prošetate čitavim tokom jedne reke, od izvora pa sve do ušća u Drinu za samo nekoliko minuta.

– Jedna od najfascinantnijih slika svakako je njeno ušće u Drinu i to kroz vodopad visine 14 metara. Vrelo je poribljeno kalifornijskom pastrmkom i mladicom. Po humkama i obalama Vrela rastu jova, jarebika, jasen, gorski javor, brest, crna zova, orah. Na ovoj reci od 1927. godine radi mini-hidroelektrana „Vrelo“, sa snagom od 60 kw i prosečnom godišnjom proizvodnjom 300.000 kwh – kaže Milanović.

Voda Vrela potiče od dreniranih padavina sa prostranog krečnjačkog platoa Tare. Prosečna izdašnost perućačkog vrela iznosi 330 l/s, a temperatura vide kreće se oko deset stepeni.

alo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti