Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Od nedelje ponovo veoma toplo, posebno prvih 2-3 dana. Zatim malo svežije, a trend daljeg zahlađenja se nastavlja i početkom novembra, kada bi moglo doći i do jačeg zahlađenja, stoji u najnovijoj vremenskoj prognozi za Srbiju meteorologa Marka Čubrila.

Danas pretežno sunčano ali prohladno vreme, vetar u slabljenju. Dnevni maksimum od +13 do +18 stepeni Celzijusa. Noć ka petku hladna, posebno na severu i istoku regiona gde će osim na planinama mrazeva, posebno prizemnih biti ponegde i u nizijama. Na višim planinama bi minimum mogao biti do -5 stepeni Celzijusa, najavio je Čubrilo.

– Petak pretežno sunčan i malo topliji, u košavskom području ponovo topla košava, a duž Jadrana jugo. U subotu sledi postepeno naoblačenje koje će prvo zapadu i jugozapadu Hrvatske, a zatim u toku večeri i noći ka nedelji većem delu središnje i severne Hrvatske, severu BiH, zapadu i severu Srbije doneti prolaznu kišu, jaču na zapadu regiona i posebno u zaleđu Istre gde bi moglo pasti i do oko 80mm taloga – stoji u prognozi.

Istočnije će se količina kiše brzo smanjivati i južnije od Save, Dunava i Drave je verovatno i neće biti, prema najavama.

– Subota donosi brzo otopljenje i ponegde nad fenskim delom severoistoka BiH i zapada Srbije maksimum bi mogao biti i oko +24 stepena Celzijusa. Nedelja malo svežija uz maksimume od +16 do +21 stepen Celzijusa.
Od nedelje uz dominaciju anticiklona i dotok vazduha iz severne Afrike pretežno sunčano i veoma toplo. Do srede maksimumi od +17 do +23, a lokalno i oko +27 stepeni Celzijusa. Jutra će biti hladna, ponegde i magovita i magla bi se u nekim kotlinama mogla zadržati veći deo dana donoseći temperaturnu inverziju uz tmurno i sveže vreme – predviđa Čubrilo.

U drugom delu nedelje mao svežije uz maksimume od +15 do +21 stepen Celzijusa, dok oko 28.10. postoji određena verovatnoća do dođe do prodora osetno hladnijeg vazduha sa istoka i severoistoka.

– Taj trend još nije siguran, ali na ansamble proračunu GFS-a (ECMWF od juče nije dostupan) se vidi trend postepenog zahlađenja krajem oktobra koje se intenzivira početkom novembra – stoji u prognozi.

Alo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments