Foto: NS Uživo / Pavle Pejić

Neformalna grupa volontera pod nazivom „Muralizam“ došla je na ideju da kroz oslikavanje Sremskih Karlovaca na edukativan način ulepša svojim sugrađanima prostor u kojem borave.

Početkom ove nedelje zvanično je završen njihov mural pod nazivom „Vasin slatki mural“ koji je oslikan u mirnom delu Karlovaca na jednoj od kuća. Na ovom muralu naslikane su razne poslastice koje su u vezi sa tradicionalnom kuhinjom ovih prostora a u prvom planu istaknuta je čuvena „Vasina torta“

Foto: NS Uživo / Pavle Pejić

-Mural se zove „Vasin slatki mural“ iz razloga što smo želeli da vratimo iz prošlosti jednu divnu tortu, tortu koja je stvarno naša. U čast Vase želeli smo da ovaj mural dobije baš takvo ime. Ima dosta dezerata koji se nalaze na muralu, ali nam je Vasina torta u prvom planu i zato je mural poneo takvo ime – rekla je za naš portal Olga Rabrenović, nastavnica likovnog i jedna od glavnih pokretača ovog projekta.

Radovi na muralu dugačkom oko 11 metara, počeli su 15. aprila, a za izradu ovog prelepog umetničkog dela bilo je potrebno čak 30 litara raznih boja.

Foto: Ustupljene fotografije

Olga ističe, da kada su krenuli da rade mural, istraživali su o tome koji su naši dezerti, a najveći problem je što nismu znali šta je tačno naše. Ona je doda da je istraživanje pokazalo da je jedino  „Vasina torta“ nastala baš na ovim prostorima, tačnije u Paraćinu, ali i da svi ovi dezerti koji su prikazani, a ima ih 14, vremenom su postali deo naše tradicije i deo naše nacionalne kuhinje.

U izradi ovog morala učestvovali su volonteri “Pokreta gorana Vojvodine” kao i đaci iz osnovne škole „23. oktobar“ iz Sremskih Karlovaca.

-Ovo je do sada moj 4 projekat koji sam do sada radila i bilo mi je veoma lepo da učestvujem, a samim tim sam stvorila neko novo iskustvo. Drago mi je što se družimo i zabavljamo, uvek naučimo nešto novo i svako iskustvo je bolje od prethodnog – nagalsila je Marija Seder, članica grupe „Muralizam“

Foto: NS Uživo / Pavle Pejić

Prema rečima ljudi koji su prolazili pored murala, prvi utisici su bili  da je ovo mural sa kolačima, ali to nije tako. Nisu u pitanju samo kolači već i mnoštvo drugih dezerata nagalašavaju volonteri koji su učestvovali u oslikavanju.

-Za mene ovaj mural predstavlja jedan projekat koji smo po prvi put uspeli da uradimo na ovakav način jer smo ovaj mural najduže oslikavali od svih. Najveće zadovoljstvo mi je što smo imali priliku da istražujemo o svim kolačima koji su na njemu naslikani – rekla je Marija.

Foto: Ustupljene fotografije

Dva profesora sa gastronomije veoma su dopirnela oslikavanju ovog murala tako što su umetnike uputili u sve detalje koji su potrebni kako bi se sazanlo što više o poslasticama. To su doktor geonauke Nikola Vuksanović i profesor strukovnih studija Dragan Psodorov.

-Naša sugrađanka Katica Biber Šnur nas je potpomogla fotografijama kolača iz svoje lične kolekcije, a preduzetnica poslastičarnice “Vremeplov”Jasnima Kovačić iz Novog Sada, najviše nas je uputila u priču o “Vasinoj torti” – istakla je Olga.

Ovim muralom prikazani su  dezerti o kojima se manje priča. Kao na primer rezanci sa makom,knedle sa šljivama, taške, vanilice..

Foto: Ustupljene fotografije

-Poruka ovog murala je da ne moraju svi zidovi da budu sivi, ne moraju sve fasade da budu urađene na jedan isti način. Uvek mogu da se urade na jedan kreativniji način a u isto vreme i edukativan način jer se mi trudimo da sve murale koje smo do sada naslikali, kao i one koje budemo ubuduće radili, da oni nisu samo estetski lepi već i da iz njih može nešto kvalitetno da se nauči – naglsila je Olga Rabrenović.

Foto: Ustupljene fotografije

„Vasin slatki mural“ za Karlovčane znači mnogo, a predstavlja mesto na kom ukoliko žele da prošetaju i vide neki kolač, da se prisete šta mi to imamo od kolača i da možda naprave svojoj porodici neki od ovih slatkiša.

Pokret „Muralizam“ nastaviće da oslikava Sremske Karlovce i da ulepšava svaki zid koji bude pogodan za oslikavanje kako bi svakom posetiocu ovog mesta ulepšali boravak. Podesećamo da je ova grupa maldih umetnika oslikala i put ka Karlovačkom vidikovcu kao i klupe koje se nalaze u blizini centra Sremskih Karlovaca.

Ognjen Medić

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dejan
08/05/2022 22:16

Sjajno. Ovako nesto nam fali u svakom gradu.