U sremskomitrovačkom zatvoru grade crkvu – zatvorenici će oslikavati freske

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović
Kazneno popravni Zavod u Sremskoj Mitrovici gradi crkvu unutar svojih zidina u čijoj izgradnji učestvuju osuđena lica. Njihov udeo u izgradnji je značajan jer se time radi na njihovoj resocijalizaciji, a postojanje crkve u zatvoru daje mogućnost vernicima da se i u duhovnom smislu nadograđuju.

Objekat koji je početkom 20. veka bio Dom kulture danas se rekonstruiše u crkvu. Osuđena lica koja učestvuju u njenoj izgradnji kažu da im mnogo znači njihovo upošljavanje, kako bi naučili razne poslove koje bi mogli da rade po izlasku na slobodu, a pogotovo im znači rad na jednom verskom objektu.

Rad na ovom objektu je samo jedan segment rada Zavoda sa osuđenim licima na njihovoj resocijalizaciji ili njihovom upošljavanju. Kako kažu nadležni, u programu resocijalizacije, osuđenici koriste svaku priliku da rade, jer se time uče zanatu, koji će moći da koriste u civilnom životu. A konkretno ovde će učestvovati i na oslikavanju freski.

Pre Drugog svetskog rata u zatvoru je postojala katolička crkva, koja je posle rata pretvorena u Dom kulture, a sada se unutar zatvora pravi pravoslavna crkva koja će moći da primi više stotina lica.

Prema rečima upravnika ova crkva je sastavni deo sremske eparhije, a njeno osveštanje planira se za septembar.

RTV

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
mr NS
24.08.2023 06:32

Drzava treba da promeni zakon i olaksa zatvorenicima kad odsluze kaznu i nadju se na slobodi da mogu da se zaposle. Trenutno zakon je takav da osudjivane osobe nemaju pravo da rade nigde skoro,ako su bili osudjivani nekad, to nije dobro a ni prevencija vec naprotiv!

Povezane vesti