Претрага
Претрага
Close this search box.

U subotu počinje popis stanovništva

Foto: Facebook/RZS

U Srbiji u subotu počinje popis stanovništva, domaćinstava i stanova i trajaće do kraja oktobra, građani će odgovarati na 69 pitanja, od kojih na tri nije obavezno dati odgovor, a onima koji odbiju da učestvuju u popisu slede kazne, izjavio je danas direktor Zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Kovačević je za RTS rekao da popis po građaninu traje otprilike 30 minuta, ali da to nije striktno, a da nema pitanja na koja treba da se unapred pripremi odgovor.

To su manje-više sva standardna pitanja koja slede preporuke UN i Evrostata. Mi se u svemu prilagođavamo međunarodnim standardima, objasnio je on.

Kako je istakao, najveća inovacija u ovom popisu je elektronsko popisivanje – popisivači idu sa računarima i u laptopovima je aplikacija koju je izradio sam Zavod, što će mnogo da ubrza postupak, jer se preskaču operacije koje slede nakon popisa, a to je unos podataka.

Postoje i pitanja na koja građani ne moraju da odgovore na popisu – nacionalna pripadnost, veroispovest i maternji jezik.

Ukoliko građanin odbije da učestvuje u popisu sledi kazna od 20.000 do 50.000 dinara i ona je, prema rečima Kovačevića, krajnji instrument, “nešto što nikako nije cilj same operacije”.

RTS

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti