U VETERNIKU POSTOJI BIZNIS KOJI JE PROCVETAO IZ HOBIJA! Igor poseduje jato prepelica od 250 komada – jaje ove ptice pet puta zdravije od kokošijeg

Foto: Ilustracija/ nsuzivo.rs/Pixabay

Jaja i meso prepelice služilo se još u starom Egiptu. Njihova lekovitost, vekovima je poznata u Kini i Japanu. Međutim, već dvanaest godina njihova prisutnost na novosadskom tržištu primetna je zahvaljujući uzgajivaču Igoru Šaroviću iz Veternika

– Počeli smo biznis iz hobija. Već 12 godina bavimo se ovim poslom. Posedujemo ukupno 250 prepelica a 170 nosilja. Sve više ljudi preferira zdrav način ishrane, bez pesticida. Prepeličja jaja nemaju holesterol, ne mogu da dobiju salmonelu. Prepelice su otporne životinje, a ishrana je slična kao i za koke nosilje – proteinska. Za svoj životni vek snesu do 280 jaja. U proseku ove ptice nose jaja oko godinu ipo dana. Nije velika isplativost u ovom biznisu. Da bi se isplatio ide četiri ženke i jedan mužjak, da bi bila bolja opljodnja trebalo bi sa četiri smanjiti na tri ženke. Na 100 komada prepelica 30 komada bi trebali biti mužjaci, a od preostalih 70 ženkih neka 50 nose jaja svaki dan – rekao je za NS Uživo Igor Šarović i dodao:

Foto: Pixabay

Konzumacija prepeličjih jaja preporučuje se svakodnevno, rekao je Igor i objasnio da prema nutritivnoj vrednosti, vitaminskoj i mineralnoj, pet puta su bogatija u odnosu na kokošija.

-Zarada je primetna ukoliko se prodaju sva jaja. Prepelice ne nose jaja do pet meseci godišnje, u letnjem periodu- istakao je naš sagovornik.

Foto: Pixabay

Prepeličja jaja pomažu kod anemije, bronhijalne astme, povišenog krvnog pritiska , narušenog imuniteta, smanjenost apetita kod dece.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti