Претрага
Претрага
Close this search box.

U ZNAK SEĆANJA NA ŽRTVE OTVORENA IZLOŽBA “NOVOSAĐANI I MART 1999. GODINE” Đurić: Novi Sad je grad stradalnik, grad heroj! Vratili smo infrastrukturu, podignuto je sve iz pepela- ono najvažnije što ne možemo da vratimo su LJUDSKI ŽIVOTI

Foto: Screenshot

U Istorijskom arhivu Grada Novog Sada otvorena je izložba “Novosađani i mart 1999. godine” autora Martina Candira. Program je započet minutom ćutanja kako bi se odala počast svim žrtvama NATO agresije 1999. godine.

– Dragi gosti danas mi je pripala velika čast da vas pozdravim ispred kolektiva Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, na ovoj izložbi koja nedvosmisleno dokumentuje tih strašnih 78 dana, kroz koje je prošao naš voljeni Novi Sad i naša Srbija. Zahvaljujući velikoj žrtvi i doprinosu gospodina Martina Candira, mi danas možemo da se prisetimo sa velikom preciznošću, šta se tada dešavalo u Novom Sadu iz dana u dan. Zahvaljujući Gradu Novom Sadu koji uvek pomaže našim programima, zahvaljujući Gradu što smo dobili ovakav izuzetan objekat, mi možemo kao arhiv da postanemo jedan novi Kulturni centar u Novom Sadu da obeležavamo i organizujemo ovakve izložbe. Šta reći o bombardovanju, o vremenu koji nas i dalje šokira, velikim pogibijama i stradanjima, kao da čovečanstvo nije naučilo tu lekciju, kada je naša država bez ikakve krivice stradali tih 78 dana. Svi programi koje organizuje arhiv Grada Novog Sada su besplatni i pozivam sve da u narednih mesec dana dođu i posete ovu izložbu, svakim radnim danom i vikendom od 07.00 do 19.00 časova- rekao je Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Novog Sada.

– Novi Sad je grad stradalnik, grad heroj i ono što smo doživeli tokom 78 dana je stvarno strašno. Danas smo u arhivu Grada Novog Sada da vidimo izložbu, kako je autor fotografija Martin Candir hronološki fotografisao sve ono što se dešavalo u našem gradu tada, počev od prve bombe koja je pala 24.03.1999. godine u 20.05 časova na Klisi. Od gađanja Rafinerije Novi Sad, u više navrata. Nama je tu izvorište vode, toliko o vojnim ciljevima koji su bili gađani. Rušenje zgrade televizije Vojvodine, rušenje mostova- Varadinski most je srušen 1. aprila. Tada je nastradao i prvi Novosađanin Oleg Nasov, koji je nastradao oko 05.00 časova dok je išao biciklom na posao. Kao što je Martin hronološki fotografisao sve što se tada dešavalo u smislu rušenja, tako je i fotografisao kako je sve to dizano iz pepela i kako je ponovo građeno. Gađani su civili, škole, gasili su nam struju, ali vratili smo se. Izgradili smo infrastrukturu, a ono što ne možemo da vratimo su ljudski životi. Nastradalo je puno Novosađana, vojnika i policajaca koji su branili otadžbinu- rekao je prvi čovek Novog Sada, Milan Đurić.

– Danas je tačno 25 godina od bombardovanja. Imamo jednu fotografiju koja je snimljena 24.03.1999. godine u 20.05 časova, to je prva bomba koja je pala na Jugoslaviju, između ostalog i na Novi Sad i na specijalne jedinice koje su se nalazile na Klisi. Nažalost poginulo je oko 2.500 ljudi u Srbiji. Dosta Novosađana je stradalo. Na fotografijama ćemo videti kako je oko 40.000 Novosađana, svakodnevno prelazilo skelama na Petrovaradin i obrnuto. Postavka ima 133 fotografije- rekao je autor fotografija, Martin Candir.


M.L.

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti