Претрага
Претрага
Close this search box.

“Ubistvom“ princeze Ateh obeleženo 35 godina od izlaska Hazarskog rečnika

Performansom u kom je simbolički ubijena princeza Ateh i koncertom kvarteta “Muzikon“ iz Beograda, obeleženo je 35 godina od izlaska iz štampe prvog izdanja Hazarskog rečnika.

Mitska princeza “usmrćena“ je nakon što je ustala iz kreveta postavljenog kod žardinjere između Filozofskog, Pravnog i Fakulteta tehničkih nauka, dodirom njenog Fejsbuk profila, koji su okupljenoj publici na tabletima pokazali lovci na snove, misteriozni princezini čuvari iz Pavićevog remek dela.

Obeležavanje 35 godina Hazarskog rečnika, 90 godina od rođenja, i 10 godina od smrti Milorada Pavića organizovali su udruženje građana “Dunavska sonata“ i Agencija za odnose s javnošću “Telperion communications“, pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada.

“Obeležavanje tri jubileja započeli smo na dan piščevog rođenja, 15. oktobra. Hazarski rečnik je najprevođenije delo srpske književnosti, iako je objavljen pre samo 35 godina, 1984. godine, dok je Pavić bio redovni profesor novosadskog Filozofskog fakulteta. Od izlaska iz štampe, do danas, Hazarski rečnik je doživeo 327 izdanja i preveden je na 39 jezika”, rekla je Milica Trifunov, direktor Dunavske sonate.

Pavić je od 1974. do 1990. bio redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a od 1977. do 1979. bio je dekan. Kako bi se istakao njegov značaj za Novi Sad, na Filozofskom fakultetu će 30. novembra biti održan okrugli sto “Pavićeva istorija sveta”.

“Milorad Pavić je Hazarskim rečnikom uticao ne samo na savremenu sprsku, nego i na savremenu svetsku književnost. Roman je bio otkrovenje. Internet pre interneta. Pored književnosti, Hazarski rečnik je promenio i pogled na istoriju Evrope i sveta. Pavić je nepravedno zapostavljen i zaboravljen, naša dužnost je da javnost podsetimo na najprevođenijeg srpskog pisca”, rekla je Milica Trifunov.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti