Претрага
Претрага
Close this search box.

UČENIK ĆE MOĆI DA BUDE UDALJEN OD PET DO 20 DANA, A OVA IZMENA BI MOGLA NAJMANJE DA SE SVIDI ZAPOSLENIMA Dina Vučinić o novom pravilniku u školama: Cilj je da se formira zdravo dete (FOTO)

Foto: Pexels/Screenshot RTV1

Novi pravilnik stupio je na snagu u svim školama u Srbiji. Dina Vučinić, članica Gradskog veća za obrazovanje, istakla je za RTV1, da je novi pravilnik bliže odredio zakon koji je donet u novembru, da se ocenjivanje vladanja ocenjuje brojčano od drugog razreda osnovne škole. 

Foto: Pexels

-Sada se više roditelji uključuju u rad razrednih starešina, stručnih saradnika. Sa ovim izmenama, ministarstvo i svi koji su radili na pravilcima, su više hteli da uvežu školu, roditelje i razredne starešine kako bi mogli zajedno da rešavaju probleme. Direktor ima ovlašćenje za krizne događaje. Direktor određuje članove tima i može da donese preporuku za udaljavanje učenika od pet do 20 dana, u zavisnosti od stepena povreda. Koliko su mere dale rezultata govori Pravilnik o društveno-korisnom radom i kako se učenik ponaša. Tim može da proceni da li je došlo do poboljšanja ili pogoršanja određenog učenika. Cilj nije da se problem prebaci iz jedne škole u drugu ili da se tom ocenom učenik izoluje, već da se učeniku pomogne do kraja, da se formira zdravo dete. Jedan od pravilnika je da su roditelji uključeni, a mislimo da zaposleni u prosveti neće dobro reagovati na njega. Pravilnik treba dobro iščitati. Želimo da ako zapravo postoji problem u razredu, ne prijavi jedan roditelj, potrebno je da ga prijavi više od polovine roditelja, pa će onda direktor odlučivati da li zaposlenom treba pomoć da se drugačije pristupi. Treba napomenuti, ovaj pravilnik ne ide u pravcu otkaza zaposlenom. Hoćemo da roditelji vrate poverenje institucijama- naglasila je članica Gradskog veća.

Foto: Screenshot RTV1

Ona je istakla i da pravilnici štite decu, roditelje i zaposlene, ali i smatra da je najvažnija promena ocenjivanje vladanja od drugog razreda.

-Grad Novi Sad je pre 10 godina formirali Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja. Sve smo ovo prošli, mi smo išli u susret svim izmenama i pravilima- zaključila je Vučinić.

nsuzivo.rs

Tagovi:

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Prdonja
23.02.2024 11:14

Ovo je glupost , treba vratiti nastavnicima ovlašćenja da daju deci 1 i da ih izbace sa časova a i da udare koju packu kada ne valja nešto pravimo od dece debile i kretene.
I ukinuti zakon da deca smeju da ostaju sama moja malenkost je 98 u najgore vreme od 8 ili 9 godina išlo samo na treninge kod spensa u skolu Dositej Obradovic i ostajao sam kod kuce

Gost
Dušan
27.02.2024 21:47
Odgovori  Prdonja

Apsolutno se slažem sa svim. Prave nam nakaradan sistem, po uzoru na bolesnu Ameriku.

Gost
Pojela si bambija
23.02.2024 13:11

Još kada bi neko bio voljan da objasni koje to kvalifikacije imao ova da bude na poziciji koja je u vezi sa obrazovanjem, osim članske karte sekte?

Gost
Ns.1
23.02.2024 15:07

Nema apsolutno nikakve kvalifikacije.
Eventualno bi mogla imati ulogu babaroge u nekim normalnijim zemljama

Gost
Luka
23.02.2024 13:31

Ovo ide direkto u pravcu otkaza nastavnika.

Gost
Mila
23.02.2024 13:34

E svaka vam čast gluplju stvar niste mogli da smislite

Gost
Celoselivolibelo@gmail.com
24.02.2024 08:38

Ometace za internet i telefone daju efeksne rezulta a tik tok instagram naj gori slatkisi za vasu decu

Povezane vesti