Претрага
Претрага
Close this search box.

UČENIK SEDMOG RAZREDA DANIMA SE IŽIVLJAVAO NAD PRVAKOM! Tukao ga, šutirao i pretio smrću, roditeljima u školi poručili: “Čeličite dete, nasilje je svakodnevnica”

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Arhiva/Ilustracija

Majka đaka prvaka koji pohađa osnovnu školu u Sremskim Karlovcima tvrdi da je njen sin protekle sedmice u tri navrata pretrpeo nasilje od učenika sedmog razreda – udarac o zid slepoočnicom, udarac u prepone, kao i pretnje smrću, a kao najveći problem ističe činjenicu da su ona i suprug to sve saznali upravo od svog deteta, odnosno da ih niko iz škole nije obavestio iako im se dete požalilo. Šokantno je i da je dete od sedam godina danima maltretirao duplo stariji đak, učenik sedmog razreda.

Majka I. L, čiji je pun identitet poznat redakciji Blica, obratila se našoj redakciji kako bi iznela u javnost ceo ovaj slučaj.

Prema njenim rečima, prvi napad jednog učenika sedmog razreda na njenog sina dogodio se u ponedeljak, 20. maja u školskom toaletu. Taj učenik je, kako tvrdi, od ranije poznat kao problematičan.

Prvaka maltretirao duplo stariji đak

Taj dečak, koji je od mog sina stariji duplo, prvo ga je u ponedeljak gurnuo u školskom toaletu, tako da je on slepoočnicom udario o zid. On je odmah to prijavio svojoj učiteljici i dobio obećanje da će reagovati ukoliko se tako nešto ponovi. Zbog toga nam ništa nije ni govorio taj dan. U utorak prilikom ulaska u zgradu škole isto dete mog sina udara kolenom u genitalije, on prijavljuje učiteljici i dobija obećanje da će se problem rešiti na velikom odmoru. Na velikom odmoru od nje ni traga ni glasa i moje dete opet žrtva nasilja, dobija batine. O svemu ovome saznajemo od njega, niko od nadležnih iz škole nije nas obavestio – priča I. L, majka sedmogodišnjaka čije smo ime odlučili da ne objavljujemo radi zaštite identiteta deteta.

Kako dodaje, lično je kontaktirala učiteljicu kada je sve saznala od sina, a slučaj je prijavila i policiji.

– Tek u sredu smo suprug i ja pozvani u školu, na sastanak na kojem nam je rečeno da moramo da čeličimo dete jer je nasilje svakodnevnica, kao i da dežurni nastavnik ne sme da uđe u školski toalet! Moj mozak ni uz najbolju volju nije u stanju to da prihvati. Ja dete od 7 godina šaljem u školu da uči, a ne u rat. U to vreme na roditeljskoj vajber grupi dobijamo obaveštenje da se slučaj budno prati od ponedeljka. Od ponedeljka moje dete doživljava vršnjačko nasilje trećeg stepena u tri navrata. Mi o tome nismo obavešteni iz škole. Kako onda da imamo poverenja da će se zaista i raditi na tome da se nasilje spreči po svaku cenu? – pita i konstatuje u isto vreme naša sagovornica.

Deo roditelja bojkotovao nastavu

Kao odgovor na ono što se dogodilo, na roditeljskoj grupi je dogovoreno da se nastava u četvrtak bojkotuje, odnosno da se deca ne pošalju u školu taj dan. Pojedini roditelji su odustali, ali oko desetak dece nije pohađalo nastavu taj dan. Nakon toga, tvrdi I. L, usledilo je saopštenje direktorke škole.

– Nama koji nismo poslali decu u školu, napominjem iz straha za njihov život, nadležni iz škole sugerišu da postoje posledice za takvu odluku po nas i decu. Istovremeno, direktorka piše da je škola bezbedna za svu decu. Ja samo želim da moje dete ide redovno u školu koja će za njega i svu decu biti bezbedna. Pojedine majke dežuraju ispred škole čitavu smenu da se uvere da je dete bezbedno. Prosto ne mogu da prihvatim da je to normalno – kaže ova Karlovčanka.

Foto: Blic/Ustupljene fotografije

Slučaj prijavljen i na platformi “Čuvam te”

– Još jedan apsurd je da škola nama saopšti da je o slučaju vršnjačkog nasilja prema našem sinu saznala od policije, a u isto vreme kažu kako sve pomno prate od ponedeljka. Policiju su oni trebali obavestiti, a ne mi. Naš sin je upućen u Dečiju bolnicu od strane pedijatra, nakon tog drugog napada i udarca u prepone. Naravno da smo odmah prijavili policiji, čim nam je sin ispričao. Takođe smo prijavili na platformu “Čuvam te” odakle je obaveštena i Školska uprava o svemu. Pisali smo i Ministarstvu prosvete, ombudsmanu… Angažovali smo i advokata. Sve smo preduzeli kako bi naš sin mogao bezbedno u školu – navodi I. L.

Prema njenim rečima, samo žele da se slučaj nasilja adekvatno reši i sankcioniše.

– Mi samo želimo da uprava škole ovo reši na adekvatan način. Ako ne mogu sami, neka uključe nadležne institucije. Moj sin voli svoju učiteljicu i želi da se sve reši do četvrtka da zajedno sa svojom učiteljicom i drugarima ide na ekskurziju. Da se ova trauma što pre završi. Ne jedemo i ne spavamo od kada sve ovo traje – zaključuje.

“Preduzeli smo sve mere”

Povodom ovog slučaja “Blic” je kontaktirao i ovu osnovnu školu, a prema navodima direktorke, “učinjeno je sve u nadležnosti ove ustanove”.

– Povodom prijave roditelja učenika prvog razreda dana 22. maja 2024. godine, škola je odmah po saznanju i informacijama koje je dobila od Policijske stanice Sremski Karlovci, preduzela radnje u okviru svojih nadležnosti, postupajući u skladu sa Protokolom o postupanju ustanove u odgovoru na diskriminaciju, nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje – navodi se u odgovoru.

Kako kažu, na osnovu prikupljenih informacija i stručnom procenom Tima za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja na sastanku održanom 24. maja 2024. godine izvršena je procena i određena vrsta i stepen nasilja na osnovu koga će se izraditi Operativni plan zaštite za učenike koji su pretrpeli nasilje, koji podrazumeva aktivnosti podrške i jačanju učenika, a koji se sprovode sa učenicima i njihovim roditeljima.

– Napominjemo da je škola o ovom događaju obavestila i nadležnu Školsku upravu Novi Sad. Policija ispituje okolnosti o incident u skladu sa svojim nadležnostima. Po proceni će biti uključene i ostale nadležne institucije iz spoljašnje mreže zaštite, Centar za socijalni rad, Dom zdravlja, sa kojima će škola intenzivno sarađivati kako bi učenik koji je počinio nasilje promenio i usvojio društveno prihvatljive obrasce ponašanja – navela je za “Blic” direktorka osnovne škole u Sremskim Karlovcima.

Nedelju dana kasnije, roditelji maltretiranog prvaka su ponovo posetili školu i kako navodi majka I. L, dobili su garancije da će njihov sin biti bezbedan i zaštićen u svakom smislu, tako da su doneli odluku da od danas mališan ponovo sedne u školsku klupu sa svojim drugarima.

blic.rs

Tagovi:

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
novinarcebassurovo
28.05.2024 13:50

“čeličite dete?!” sta on moze kad je slabasan i mali,…ni da trenira nema sanse sa jacim od sebe…gluposti…policiju odmah, i javno uhapsiti sedmaka…ne kriti ni ime ni prezime nasilnika…stop nasilju…

Gost
Nemanja
29.05.2024 01:13

Da je moje dete u pitanju i da mu se nakon svega opet ponovi da bude maltretirano od strane nekog debila, rasklopio bi i bahato nedonošče i njegove roditelje i komplet upravu škole … Pa dokle više ?

Gost
Nasiljeuskoli
29.05.2024 12:58

Deca koja nisu deca bogatih,vidjenih roditelja treba da se čeliče , jer su ne vidljiva.Prednost imaju predatori mamini i tatini sinovi , koji su odlikaši bez obzira na paučine u malim mozgovima.Njihovo ponašanje se ne smatra nasiljem zato što para vrti gde burgija neće.Deca koja su povučena , kad naprave i ne naprave neki problem su kažnjavana.

Povezane vesti