Претрага
Претрага
Close this search box.

Učitelj Sava đake uči kako da peglaju, ispeku palačinke i ono najbitnije – da budu ljudi

FOTO: JU OŠ "OKTOIH" PODGORICA / FACEBOOK
Postoje profesori koje pamtimo i postoje profesori koje pamtimo zato što su carevi, poput učitelja Sava Kovačević iz Osnovne škole Oktoih u Podgorici. Pored toga što ih uči kako se prže palačinke, on ih uči i da ne budu lenjivci koji zavise od drugih i to tako što ih uči da peglaju i slažu svoje stvari.

Nakon što se na oficijalnoj Fejsbuk stranici osnovne škole Oktoih iz Podgorice pre tri godine pojavio post na kojem se vide učenici V-2 ove škole kako uz pomoć učitelja, kroz zabavu i smeh, uče da peglaju košulje, pantalone i majice, zapitali smo se samo jedno – ko je ovaj car i kako mu uspeva da deci drži pažnju tokom osposobljavanja za kućne poslove?

Saznalo se da je reč o učitelju Savi Kovačeviću koji je, bez lažne skromnosti i pretenzija, verovatno jedan od omiljenih profesora na teritoriji bivše Jugoslavije.

A, o Savi ima da se priča itekako. Naime, Savo je poznat kao učitelj koji svoje učenike ne gleda prema imenima u dnevniku, već im je posvećen maksimalno. Uči ih, neguje i pazi i što je možda najbitnije, ne daje nikome da govore ružne reči o njima.

Sava je dobitnik nagrade iz Fonda za kvalitet i talente, kao i priznanja regionalne asocijacije Najbolji nastavnici bivše Jugoslavije, a povodom dobijanja ovog priznanja, dao je pre par godina tom prilikom i intervjuu za podgorički Dan.

-Suština našeg posla jeste da je učenik u centru samog nastavnog procesa i da postiže maksimum, a mi smo ti koji ćemo te uslove obezbijediti i svako od njih može doći maksimalno do izražaja. Ne disciplinujem ih, nego se trudim da ih naučim da oni sami sebe disciplinuju. Moraju biti svesni šta njihovo ponašanje može da znači drugima i koliko može da utiče na druge i na sam proces učenja. Mi (radnici u prosveti) smo ti koji stvaraju imidž i integritet društva. Tako da svako od nas predstavlja sebe ali i obrazovni sistem u Crnoj Gori”

Danas u doba kada se klinci dive jutjuberima i influenserima, zainteresovati decu da sami obavaljaju neke osnovne kućne poslove, a da to rade sa osmehom na licu, stvarno je retkost. Pritome ih ne terate, već oni to rade sa uživanje. A kada vidite tako nešto, sasvim je kul to što ih nagrađujete palačinkama i poklonima, svakome ponosob, za Novu godinu, baš kako to Sava radi.

Možda, kažem, samo možda da je više ovakvih ljudi i pedagoga poput Save Kovačević u Srbiji, pa i širom regiona, možda ne bi smo imali situaciju koju imamo, a koja baš i nije vesela, ni sa jedne, nis a druge strane katedre.

Upravo zbog načina na koji se Sava postavlja prema učenicima objava o njemu je ponovo viralna na društvenim mrežama, zbog čega je sve što radi sa đacima ponovo aktualizovano i besomučno se deli danima na Fejsbuku.

Blic.rs

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Vuk
02.12.2022 15:12

To je učitelj i to treba da se uči, a ne da se deci pune glave nepotrebnim glupostima.

Gost
Maki
03.12.2022 00:16

Svaka mu cast!
Za svaku pohvalu,da je takvih profesora i nastavnika vise i deca bi nam bila bolja!
Ovako ce u zuvotu samo zavisiti debil od debila jer ne znaju da rade osnovne stvari za zivot!
Mali je procenat izuzetaka!

Povezane vesti