Foto: uvac.org.rs
Beloglavi sup Milan, ovogodišnji mladunac iz kolonije na Radoinji koja se nalazi u sastavu Specijalnog rezervata prirode “Uvac”, uginuo je u Siriji od posledica ranjavanja metkom kojim su na njih pucali krivolovci.

Mladoj ptici koja je proletos markirana nad radoinjskim liticama, i koja je preletela 1.895 kilometara, nije bilo spasa iako su dve devojke pokušale da joj pomognu.

Fond za zaštitu ptica grabljivica u petak je iz Sirije obavešten da je beloglavi sup iz Srbije pronađen teško ranjen, slomljenog krila. Oznaka na krilu pokazala je da se radi o Milanu.

– Saznali smo da su ga krivolovci ranili u krilo i doneli ga u jedan grad da se fotografišu sa njim kao trofejom. Da li su ga ostavili ili im ga poklonili , tek Milana su uzele dve devojke koje su pokušale da mu pomognu. Objasnili smo im kako da mu zaustave krvarenje i imobilišu krilo – priča za “Blic” ornitolog dr Saša Marinković iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica i saradnik Instituta za biološka istraživanja.

Mladoj ptici koja je proletos markirana nad radoinjskim liticama, i koja je preletela 1.895 kilometara, nije bilo spasa iako su dve devojke pokušale da joj pomognu.

– U međuvremenu nam se ponudio jedan prihvatni centar iz Libana da preuzme brigu o oporavku Milana, ali je on drugu noć uginuo – kaže dr Marinković.

Po njegovim rečima oko 30 naših beloglavih supova se ne vrati sa migracija zbog krivolova, trovanja, naletanja na električne stubove i vetrenjače. Ove ptice, kojih najviše ima uvačkoj koloniji i “bez koje beloglavih supova ne bi bilo u Srbiji ” uglavnom zimuju na Arabijskom poluostrvu. Mladi supovi, kaže on, skloni su lutanju, a na dalek put navode ih velika kompeticija između mladih i odraslih ptica na hranilištu.

Blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments