Bruskete su nastale kao rešenje da se potroši hleb, koji bi inače postao bajat. Pretpostavke su da osnove ovog jela potekle još iz perioda drevnog Rima .
Ovo veoma praktično i lagano jelo se u Italiji služi kao predjelo, da bi se podstakao apetit. Može da se konzumira u bilo koje doba dana, kao aperitiv ili glavno jelo. Prednost kod spremanja ovog jela je što možete da pustite mašti na volju i da kombinujete sa ukusima.
U Italiji se najčešće priprema na roštilju, jer u prevodu “Brusketi” znači grilovati na uglju. Ako nemate puno vremena da izdvojite za paljenje vatre , hleb možete ispeći i u rerni . Nema tačno definisano s kojim sastojcima striktno mora da se napravi ovo jelo. Možete dodati pršute, mocarele, bosiljka, crnog luka, balzamiko sirće, znači definisani ukus zavisi od vas samih.
SASTOJCI:
1 baget
2 čena belog luka
1 kašičica soli
5 kašika maslinovog ulja
4 paradjza
biber
bosiljak
PRIPREMA:
Iseći baget na kriške debljine oko 1 centimetar i potom ga zapecite sa obe strane na roštilju ili u rerni. Operite paradajz i očistite ga od semenki. Iseckajte na kockice preostali mesnati deo, potom stavite maslinovo ulje so i biber. Beli luk izgnječite, dodajte bosiljak i pomešajte sa nadevom.
A kako vi pravite bruskete? Šaljite nam vaše utiske i slike vaših brusketa.
Prijatno!
nsuzivo.rs