Foto: FFObnova Instagram

Treći po redu filmski festival Obnova održaće se početkom septembra u okviru programa otvaranja Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu. U autentičnim otvorenim i zatvorenim ambijentima kao što su Kreativni distrikt i bioskop Arena Cineplex, biće prikazana kultna, ali i nova domaća filmska ostvarenja u kojima će uživati sve generacije.

U toku četiri dana festivala, u Novom Sadu biće prikazani čuveni digitalno remasterizovani filmovi „Sjećaš li se Dolly Bell“, „Valter brani Sarajevo“, „Bitka na Neretvi“ , „Ko to tamo peva“, kao i film „Neka druga žena“.

Takođe, po prvi put u Novom Sadu na filmskom festivalu Obnova, publika će imati priliku da u okviru takmičarskog programa dugometražnog igranog filma pogleda i mnoga domaća filmska ostvarenja poput filmova „Gejm“, „Ala je lep ovaj svet“ i „Komedija na tri sprata“,  kao i ostala filmska ostvarenja koja su uvrštena u selekciju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Filmski festival OBNOVA (@ffobnova)

Ovogodišnji festival obeležiće i dodela specijalne nagrade za doprinos domaćoj kinematografiji koja će biti dodeljena, po prvi put i to reditelju Radivoju Raši Andriću.

-Ideja festivala je da stvori javni kutak za sedmu umetnost, publiku, negovanje i obnavljanje kulture i podsticanje filmskog stvaralaštva. Raša Andrić je neko ko decenijama iskrenim, društveno – angažovanim filmskim jezikom i nesvakidašnjim humorom stvara jedan umetnički i kulturni prostor u kom se raste. Svaki njegov film je obnova za sebe, obnova dobrih sistema vrednosti i zdravog bunta. Zato će nagrada ove godine pripasti njemu, a u okviru posebnog programa posvećenom Raši, publika će na festivalu imati priliku da pogleda i filmove „Leto kad sam naučila da letim“, „Munje“, „Tri palme za dve bitange i ribicu“ i „ Kad porastem biću kengur – naglašava Marko Vejinović, direktor Filmskog fesitvala Obnova.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Filmski festival OBNOVA (@ffobnova)

Bogatijem programu ove godine doprinela je i saradnja koju je festival ostvario sa Sarajevo Film Festivalom, pa će se na repertoaru Filmskog festivala Obnova, po prvi put u Srbiji naći i film „Gde je Ana Frank?“, nagrađivanog reditelja Arija Folmana. Festival i ove godine podstiče studentsko filmsko stvaralaštvo regionalnim takmičarskim programom studentskog filma.

Osim projekcija, posetioci će uživati i u razgovorima sa autorskim ekipama svakog filma koji će se održavati u posebnom festivalskom studiju na otvorenom.

Filmski festival Obnova realizuje se uz podršku fondacije Novi sad – Evropska prestonica kulture, Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada, Akademije umetnosti u Novom Sadu i bioskopa Arena Cineplex. Festival je rezultat entuzijazma mladih filmskih radnika i ljubitelja filma koji su želeli da podsete na to da dobri sistemi vrednosti žive i obnavljaju se na filmskom platnu. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a mesta i karte će moći da se rezervišu krajem avgusta.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments