Претрага
Претрага
Close this search box.

Univerzitetska opsada: Od nezakonitog akta do slobode izražavanja

Foto: PrtSc/X.com

Juče je po prvi put u istoriji ovog grada blokirana zgrada Rektorata od strane organizovane grupe studenata „STAV“. Ova grupa studenata, bila je aktivna tokom izbora studentskog parlamenta na Filozofskom fakultetu, kada su u dva navrata nasilno prekidali glasanje, napadajući studente, verbalno ih vređali i fizički branili da se ubacuju glasovi u glasačke kutije.

Ovo nije prvi put da studenti svoja prava traže kroz blokadu najviših obrazovnih institucija, ali jeste prvi put blokiran Rektorat u Novom Sadu.

Podsećanja radi, pre nepuna tri meseca ova grupa studenata koja sebe naziva „STAV“ napadala je legalno izabrane predstavnike Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta. Na kanalima Junajted medija, studenti iz „STAV“-a iznosili su svoje radikalne stavove pozivajući se u isto vreme i na „slobodu govora“ i „autonomiju univerziteta“. Tada su glasno i preko medija kritikovali studente Filozofskog fakulteta koji su se zatvorili u zgradi tražeći ostavku profesora Gruhonjića zbog govora mržnje.

Da podsetimo, profesor Dinko Gruhonjić je između ostalog imao i fašističke izjave na REBEDU festivalu, optužujući Srbe i Srbiju, a svoje ime poredio sa imenom ustaškog zločinca Dinka Šakića.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vojvodina uživo (@vojvodinauzivo.rs)


Grupa studenata „STAV“ koja nedvosmisleno brani stavove profesora Gruhonjića, kao i deo rukovodstva Filozofskog fakulteta, pre samo tri meseca, napadali su legalno izabrane predstavnike Studentskog parlamenta zbog blokade Fakulteta. Danas, grupa „STAV“ lancima zatvara zgradu Rektorata i nasilno brani ulaz zaposlenima i studentima.

Pre tri meseca Dekanat Filozofskog fakulteta objavio je saopštenje, a preneo portal Radio Slobodna Evropa, da nadležne institucije moraju „hitno da reaguju“, jer im je ugrožena imovina i bezbednost.

„Očekujemo od Univerziteta u Novom Sadu da preuzme odgovornost za posledice postupanja Studentskog parlamenta kao organa Univerziteta i da obezbedi nesmetan rad Filozofskog fakulteta“, navodi se u saopštenju od pre tri meseca.

Novosadski portal 021.rs je tada pisao da je blokada Filozofskog fakulteta kršenje autonomije Univerziteta i da je protivzakonita.

Takođe opoziciono naklonjen portal Danas.rs  je pre tri meseca pisao: “Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu pokazala nam je da u ovoj zemlji i najgluplji plan, uz doduše svesrdnu pomoć državnih institucija, uspeva. Barem na neko vreme.“

U najmanju ruku, možemo da kažemo da je danas na delu licemerje Dekanata Filozofskog fakulteta, kao i malog broja studenata okupljenih u organizaciju „STAV“. Kada studenti iz „STAV“a zatvaraju zgradu Rektorata ne postoji pravo na „slobodu govora“, nema „kršenja autonomije Univerziteta“, nema „ugrožavanja imovine i bezbednosti“.

Ne postoji ni osuda medija da „u ovoj zemlji i najgluplji plan, uz doduše svesrdnu podršku opoziciono nastrojenih medija, dežurnih mrzitelja Srbije i Dekanata Filozofskog fakulteta, uspeva“.

Hipokrizija stava da se odbrani Univerzitet i njegova autonomija, pravo profesora na svoje mišljenje, koji je usledio pre tri meseca, kada je jedna grupa studenata protestovala tako što je blokirala fakultet, i odsustvo kritike i kritičkog načina razmišljanja kada odabrana grupica oko organizacije „STAV“ blokira zgradu Rektorata, je više nego uočljiva.

Kao što postoje dve strane medalje, tako su kroz medije Junajted grupe predstavljene dve vrste “protesta“, onaj od pre tri meseca koji je „loš i ispolitizovan“ i ovaj, sadašnji, koji ima stav, koji je ispravan i ne narušava prava i autonomiju Univerziteta.

Ova nedoslednost  izveštavanja medija može da štetiti integritetu univerziteta i da potkopa njegovu misiju akademskog slobodoumlja i razmene ideja. Važno je da se pravila i principi primenjuju dosledno na sve, bez obzira na to ko su akteri ili koji su njihovi ciljevi.

vojvodinauzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Sasa
14.06.2024 13:54

Ne damo vam da vladate fakultetom bagro naprednjacka. Tacka.
Kad izbori budu fer, nece biti blokade

Povezane vesti

Претрага