UNIVERZITETSKI KAMPUS – NOVOSADSKA OAZA MIRA

Foto: gradskeinfo.rs
Univerzitet u Novom Sadu je sa oko 50.000 studenata i 5.000 zaposlenih jedan od najvećih naučnih i obrazovnih središta u Centralnoj Evropi, a drugi univerzitet po veličini u našoj zemlji.

U odnosu na ostale univerzitete u našoj zemlji razlikuje se i po tome što se fakulteti i instituti nalaze u četiri istorijska grada na severu naše zemlje: Subotici, Zrenjaninu, Somboru i Novom Sadu. Ono što ga čini jedinstvenim u odnosu na sve druge, ne samo u našoj zemlji već i u ovom delu Evrope, jeste kampus.

Kada već govorimo o novosadskom kampusu, bitno je pomenuti i samo poreklo reči. Ono potiče od latinske reči campus koja prevedena na naš jezik znači otvoreno polje ili otvoreni prostor

Foto: gradskeinfo.rs
Svi koji su imali prilike makar jednom da ga posete ili da prošetaju njegovim ulicama, koje obiluju drvećem i zelenilom, znaju da on to upravo i jeste.

Jedan veliki prostor koji svake godine dočekuje nove grupe studenata, pruža im ruku zagrljaja i postaje neizostavan deo njihovih života tokom studiranja.

Univerzitetski kampus zauzima površinu od 256.807 m2, smešten je na levoj obali Dunava blizu centra Novog Sada. Uz zgradu Rektorata, u sklopu univerzitetskog kampusa nalazi se sedam od devet fakulteta koji su u Novom Sadu.

Fakulteti koji se nalaze u sklopu univerzitetskog kampusa su: Filozofski, Poljoprivredni, Tehnološki, Pravni, Fakultet tehničkih nauka, Prirodno-matematički i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje. Medicinski fakultet nalazi se u krugu Univerzitetskog kliničkog centra, a Akademija umetnosti na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Mesto koje u proleće dobija svoj potpuni sjaj, ispunjen krošnjama velikog broja drveća koja ga krase, odiše energijom rađanja i cvetanja nabujale prirode.

Najavljuje i skori dolazak studenata na fakultete i početak novog semestra. Spremanje ispita, ali i žurke koje studenti nestrpljivo čekaju, a koje se svakodnevno organizuju ispred fontane kod domova Bajić i Vlahović.

Foto: gradskeinfo.rs

U sklopu kampusa se nalaze: studenski centar sa dva studentska doma i centralnim studenskim restoranom, kao i hotel sa apartmanima za privremeni smeštaj mladih nastavnika i saradnika.

Tu se nalaze i Zavod za zaštitu zdravlja studenata, zgrada Biosens instituta, a uskoro će studentima i javnosti da otvori vrata i nova zgrada Studentskog kulturnog centra. U sklopu kampusa deluju i sportsko-rekreativne organizacije i mnoge naučne, stručne, kulturne, informativne, sportske i slične studentske organizacije. Ove organizacije okupljaju brojne studente i pružaju im osećaj zajedništva.

Posebnost našeg kampusa leži i u činjenici da se sve nalazi na jednom mestu, što studentima i zaposlenima mnogo olakšava studiranje, ali i svakodnevno obavljanje obaveza.

Jedan je od retkih u ovom delu Evrope koji može da se pohvali ovom činjenicom.

Prirodno okruženje, energija mladih i pozitivnih ljudi željnih sticanja novih znanja, ali i svakodnevni prolaznici sa svojim ljubimcima, daju jedan celokupan osećaj zajedništva i mira koji možete da osetite u svakom njegovom delu.

Tokom vikenda, možete da uživate u miru i spokojnosti koje pruža, izolovan od buke i svakodnevnih gužvi, ušuškan pored Sunčanog keja i Dunava. Predstavlja zelenu oazu mira, ispunjenu cvrkutom ptica, ali i čestim smehom studenata koji su upravo položili ispit subotom ujutru. Ljubomorno i ponosno čuva velike tajne neki starijih generacija studenata, ali i budućih koje tek treba da dođu.

Dani koji nam dolaze, donose nam pravo sunčano vreme. Iskoristite lepo vreme i prošetajte se do Sunčanog keja te napravite jedan krug po novosadskom kampusu.

Uverite se koliko smo bogati što imamo i što nesebično čuvamo ovakvu jednu dragocenost, za generacije koje dolaze.

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
30.09.2023 14:58

Ma dajte to bre Galensu da napravi one kokosinjce, realno sta ce nama obrazovanje, ovi vasi na vlasti su najbolji primer da nam ne treba obrazovanje! 🙂

Last edited 2 Meseci Ranije by SNS Uzivo

Povezane vesti