Foto: RINA

Cena prasetine pred Vaskrs vrtoglavo raste, bilo da je reč o živoj vagi, svežem mesu ili pečenju. Kilogram žive vage dostigao je cenu od čak 550 dinara, a kako kažu stručnjaci, moguće je da će cena uoči samog praznika biti veća, oko 600 dinara.

To znači da se bez 120 evra ne može kupiti prase za vaskršnju trpezu.

Kada je reč o očišćenoj prasetini, ona se u marketima već prodaje po ceni od 900 dinara za kilogram, a pečenjare pečenje prodaju i po 2.500 dinara. Takođe, i u ovim slučajevima se očekuju dodatna poskupljenja.

Osim visokih cena, dodatni problem je što prasića nema dovoljno za potrebe tržišta. Da se i živi i očišćeni prasići već prodaju kao alva potvrdili su nam i na pijacama i u mesarama, a i uzgajivači i prodavci upozoravaju da prasića ponestaje.

Uzgajivač svinja Goran Jašić iz Dublja kod Šapca kaže da je potražnja mnogo veća od ponude.

– Prodao sam 20 prasića maltene istog trena kada sam ih oglasio. Zvali su kupci iz cele Srbije, čak do Užica i Čačka. Pristaju na cenu, traže da ih rezervišu. Više od 30 poziva je bilo i na kraju sam morao da isključim mobilni telefon – kaže Jašić.

Cena jagnjadi zasad miruje

Za razliku od prasetine, cena jagnjetine se ne menja. Tako je cena jagnjećeg i prasećeg mesa skoro izjednačena.

Tako se kilogram žive vage jaganjaca kreće od 300 do 380 dinara, a u trgovinama se prodaju od 800 do 1.100 dinara.

Za njima ne vlada jagma kao za prasićima, ali uoči Vaskrsa može da skoči cena i za ovo meso.

Dosta kupaca

Miladin Marković iz gornjomilanovačkog sela Pranjani, koji godinama gaji prasiće, kao glavni razlog visoke cene vidi poskupljenje stočne hrane.

– U petak je cena prasića bila 450 dinara, a kako se bliži Vaskrs, samo će da raste. Oni koji uzimaju na veliko, mogu ih kupiti za 400 dinara. Po ovim cenama prodajemo onima koji nam dođu na kućni prag. Potražnja je ogromna i prodajemo sve što imamo u oborima. Dosta njih je ispraznilo svoje torove, jer prošle godine nisu videli računicu za uzgoj. Zato mi koji smo ostali dosledni da gajimo prasiće sada imamo dosta kupaca – kaže Marković.

Cena prasećeg mesa

prasići, živa vaga od 450 do 550

prasetina, marketi od 880 do 900

prasetina, mesare od 800 do 900

pečenje 2.000 do 2.500 * cene su u dinarima

I u pečenjarama trljaju ruke, jer će i ove godine biti dobre zarade.

– Pred svaki veliki praznik, pa i sada pred Vaskrs, mnogo je veća potrošnja pečenja, pa je samim tim i povećanja potražnja. Skok cene mesa se tek očekuje pred sam 16. april. Iz bogatog poslovnog iskustva prasetina i jagnjetina mogu sada pred Vaskrs da poskupe do 500 dinara po kilogramu pečenja – kaže vlasnik pečenjare Mirko Vasiljević.

Uvoz prasića

Kako kažu klaničari, što je praznik bliži sve je manje prasića, pa će mnogi bez obzira na cenu ostati bez pečenja zbog nestašice. To nam je potvrdio i Milenko Đurđević, vlasnik Industrije mesa “Đurđević”.

– Situacija na tržištu je alarmantna. Prasića nema dovoljno. Zbog toga je i cena ovako visoka. Domaće prasiće otkupljujemo po 500, a iz uvoza po 520 dinara. Velike trgovine ovo meso već prodaju po ceni od 880 do 900 dinara. Ko narednih dana bude kupio prase, imaće ga na trpezi. Posle toga teško – kaže Đurđević.

On ističe da građani skupo plaćaju domaće prasiće, jer je zbog uvoza mesa smanjen broj krmača, te da će, upozoravaju, situacija u ovom pogledu biti još gora.

– Lane smo prase iz uvoza plaćali 40 evra, a ove godine 120 – kaže Đurđević.

Kilogram pečenja po gradovima

Beograd 2.500

Čačak 2.000

Niš 1.900

Pirot 1.900

Valjevo 2.200

Novi Sad 2.500 * cene su iz pečenjara u dinarima

espreso.rs/informer.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Jole
05/04/2023 10:07

Eto dokle smo doterali da uvozimo prasice. Ej Srbija zemlja svinjara. Naroda koji tamani prasetinu nema prasetine. Sramota sta smo sebi dozvolili da je prase postalo luksuz. Nesto sto su nasi dedovi jeli nama je luksuz. Uzas sta su nam napravili. To je da odvratna politika i pokiticari koji nas razaraju decenijama.

Milan
18/04/2023 23:02
Reply to  Jole

Naši dedovi čuvali i zato jeli, svi hoće u grad i neće da gaje prasiće a hoće da krkaju, e neće moći.