Претрага
Претрага
Close this search box.

Upoznajte Begeč – naselje poznato po raznovrsnoj prirodi, ali i po jednoj vrsti povrća (FOTO, VIDEO)

Foto: Gradske info

Begeč je prigradsko naselje koje od centra Novog Sada udaljeno svega 20 kilometara. Mesto je poznato po jednoj sorti povrća koja se ovde pretežno gaji, ali i po mirnom načinu života i lepoj prirodi.

Begeč – naselje sa dugom tradicijom

Prigradsko naselje Begeč nalazi se između naselja Futog i Gložan. Prema knjizi Novi Sad grad pobednik o prostoru današnjeg Begeča može se govoriti još iz vremena rimskog doba, kada su na mestu današnjeg Begeča bile smeštene peta i šesta legija, a prvi zapisi o Begeču, naselju naseljenom srpskim stanovništvom, potiču iz 15. i 16. veka za vreme turskih spisa.

U 18. veku Begeč je bio deo vlasništva imućnih pojedinaca ili grofoskih porodica.

Sa kraja 19. veka i početka 20. veka u Begeču se povećava broj stanovništva.

Danas je ovo naselje ima skoro 3.500 hiljade stanovnika, a u budućnosti bi ta brojka mogla i da raste.

Begeč danas

Begeč danas predstavlja mirno mesto koje ima mnogo potencijala za razvoj. Trenutno Begeč raspolaže sa jednim državnim vrtićem koji se nalazi u centru Begeča. Vrtić „Pinokio“ raspolaže sa 6 grupa, od kojih su 2 jaslene, a njegovo postojanje datira još iz 1972. godine. U blizini vrtića se nalazi i Osnovna škola „Veljko Petrović“. Ova škola ima dugu tradiciju postojanja, od čak 1752. godine. Škola je menjala svoj naziv tokom istorije, a sadašnji naziv nosi skoro 30 godina.

Foto: Gradske info

Begeč ima i Kulturni centar u kome se odigravaju različiti kulturni događaji. Pored Kulturnog centra Begeč, postoji i Pravoslavna crkva Svetog apostola Luke, kao i Fudbalski stadion na kome trenira Fubalski klub „Bačka“.

Ovaj kraj nije samo poznat kao ruta koja spaja Novi Sad i Bačku Palanku, već i po divnoj prirodi.

Begečka jama koja se nalazi 2,5 kilometra od Begeča, predstavlja prirodno dobro III kategorije.

Foto: Gradske info

Na sajtu „Vode Vojvodine“ stoji da je teritorija Begečke jame obogaćena živim svetom, od kojeg je prisutno 125 vrsta biljaka, blizu 150 vrsta ptica, 11 vrsta gmizavaca i 18 vrsta insekata. Takođe je i stanište 14 vrsta riba.

Begečka jama se pruža na površini od 389 hektara koja je pod zaštitom.

Foto: Gradske info

Pored Begečke jame Begeč se može pohvaliti i još jednim dobrom, ali u pitanju je kulturno dobro. Imanje Vizić nalazi se u Begeču, datira iz 15. veka i pod zaštitom je državom. Imanje predstavlja kompleks građevina u kome je centralna građevina sagrađena u kasnijem periodu, a pored toga unutar imanja nalaze se različite vrednosne zbirke, od umetničkih dela, biblioteke, različitih dekorativnih detalja…

Još jedna nezaobilazna stvar kada je reč o Begeču jeste ratarska delatnost, po kome se ovo mesto izdvaja. Uzgajanje šargarepe nadaleko je čuveno za Begečane. Šargarepa iz ovog mesta jedna je od najprodavanijih širom naše zemlje.

Begečka šargarepa je decenijama vodeći brend iz Srbije, a u Begeču ova vrsta povrća se prozivodi u količinama koje prevazilazi okvire godišnje proizvodnje nekih zemalja u okruženju.

Grdaske info

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti