foto: Twitter

Upravnica Galerije Matice srpske, dr Tijana Palkovljević Bugarski ovogodišnja je dobitnica  Sretenjske povelje za doprinos jačanju veza srpske zajednice u Mađarskoj sa matičnim narodom i maticom Srbijom. Priznanje dodeljuje Srpska samouprava u Budimpešti, Srpski kulturni klub u Budimpešti i Srpski institut, povodom obeležavanja 214. godišnjice izbijanja Prvog srpskog ustanka i dana državnosti Srbije.

U obrazloženju nagrade koja je dodeljena Tijani Palkovljević Bugarski navodi se  da ona sarađuje sa srpskim organizacijama i ustanovama od 2003. godine, kao i da od tada redovno pomaže rad Srpske letnje međunarodne likovne kolonije u Sentandreji, čime je obezbeđen visok umetnički kvalitet učesnika i sufinansiranje kolonije iz Srbije. Od posebnog je značaja angažovanost upravnice Galerije u pružanju pomoći radu Muzeja Srpske pravoslavne eparhije budimske u Sentandreji.

,, Zahvaljujući pomoći Galerije Matice srpske na čelu sa upravnicom restaurisano je 39 veoma vrednih ikona i drugih umetničkih predmeta Muzeja, ranije nedostupnih javnosti. Ta izuzetno vredna dela su predstavljena na izložbama u Novom Sadu, Sentandreji, Briselu (u sedištu Evropske unije) i u Moskvi, u čuvenoj Tretjakovskoj galeriji što je svakako predstavljalo evropski prodor srpske umetnosti sa tla Ugarske. Aktuelni poduhvat, višegodišnji zajednički projekat Muzeja Eparhije i Galerije Matice srpske, u čemu kao inicijator ima vodeću ulogu Tijana Palkovljević Bugarski, jeste restaurisanje i prezentacija 74 ikone sa ikonostasa negdašnjeg sabornog hrama u budimskom Tabanu o kojem smo do sada imali samo fotografije”, navodi se u obrazloženju nagrade.

Upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski  rekla je za portal nsuzivo.rs da za nju Sretenjska povelja predstavlja izuzetno priznanje,  jer dolazi kao rezultat vrednovanja decenijskog rada na proučavanju i promociji srpskog kulturnog nasleđa u Mađarskoj.

,,I kao istoričarka umetnosti i kao upravnica Galerije Matice srpske učestvovala sam, realizovala i pokretala brojne programe koji su imali za cilj da doprinesu boljem vrednovanju našeg kulturnog nasleđa i umetnosti u tom delu srpskog kulturnog prostoru i zbog toga sam veoma ponosna. To su projekti koji imaju karakter trajnih vrednosti i primer su kontinuirane posvećenosti istim”, rekla je Palkovljević Bugarski.

foto: Galerija Matice srpske

Na svečanosti koja je održana 10. februara 2018. godine u Kulturnom i dokumentacionom centru Srba u Mađarskoj, pored praznične besede dr Tijane Palkovljević Bugarski upriličena je i  proslava Svetog Trifuna patrona Srpskog kulturnog kluba u Budimpešti.

Ovom prilikom izloženo je  19 reprodukcija portreta ustaničkih vođa i intelektualaca koji su učestvovali u ustanku i formiranju ustaničke države – vaskrsle Srbije, kao i prikaza istorijskih događaja i predela (Smrt hajduk Veljka, Ilija Birčanin donosi danak Turcima, Ćele-kula), čiji su autori slikari poput Uroša Kneževića, Pavla Simića i Stevana Todorovića,  koji su bili rodom iz Habzburške monarhije i čiji rad se može shvatiti kao još jedan doprinos Srba iz Ugarske Ustanku i njegovoj percepciji.

autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments