Претрага
Претрага
Close this search box.

POČEO PRVI ŠKOLSKI ČAS U NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI: Orila se srpska himna u novosadskim školama

Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

Nova školska godina počinje danas, a nastava je organizovana kao pre korone, što znači da su svi đaci u školskim klupama i da ne moraju da nose maske, a ni odeljenja se ne dele. Za razliku od prošle, đake ove godine čeka još jedna novina, jer će imati jedan raspust manje u toku školske godine.

Prvog dana škole najveće uzbuđenje je među prvacima i njihovim roditelji. U klupama će se ove godine naći oko 65.200 prvaka, što je slično kao prošle godine. Nastava u školi počeće intoniranjem himne “Bože pravde”, što je od prošle godine uvedeno kao zakonska obaveza pred početak svake školske godine.

Prvog dana škole najveće uzbuđenje je među prvacima i njihovim roditeljima. U klupama će se ove godine naći oko 65.200 prvaka, što je slično kao prošle godine. Nastava u školi počeće intoniranjem himne “Bože pravde”, što je od prošle godine uvedeno kao zakonska obaveza pred početak svake školske godine.

– Deca su danas došla i na početku prvog časa pevala se himna “Bože pravde”. Juče smo imali prijem prvaka gde smo im saopštili neka naša pravila, kodeks ponašanja i oblačenja. Oni su vrlo nesneđeni i mali, ali biće to sve dobro. U našoj školi maske se nose, iako neki roditelji insistiraju da ih deca ne nose – rekla je Ružica Vukobratović, direktorka gimnazije “Isidora Sekulić” za NS Uživo.

Tri raspusta, za đake u Vojvodini četiri

Za razliku od prethodne školske godine kada su osnovci i srednjoškolci imali četiri raspusta, ove godine će imati tri. Imaće zimski, prolećni i letnji raspust, dok je izostavljen jesenji raspust koji je prethodnih godina bio u novembru. Učenicima će jedini neradni dan u tom mesecu biti 11. novembar, kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Spojeno sa vikendom imaće pauzu od tri dana.

Školska godina počinje 1. septembra, a prvo polugodište završava se 30. decembra. Đaci će i ove godine imati zimski raspust “u cugu”, te će tako spojeno sa praznicima imati pauzu od 23 dana. Drugo polugodište počinje u ponedeljak 23. januara, a završava se 6. juna za osmake, odnosno 20. juna za učenike od prvog do sedmog razreda. Prolećni raspust počinje u ponedeljak 10. aprila i završava se u utorak 18. aprila 2023. godine.

Đaci u Vojvodini imaće četiri raspusta – zimski, sretenjski, prolećni i letnji raspust.

Školska godina bez maski

Epidemija virusa korona neće uticati na početak školske godine. Đaci i nastavnici neće biti u obavezi da nose maske, a planirana je neposredna nastava.

Nadležni su apelovali na roditelje da u slučaju pojave povišene temperature, malaksalosti, kašlja ne šalju decu u školu. Maske se preporučuju osetljivim osobama, sa povećanim rizikom od težih formi bolesti.

Škole su dobile jasna uputstva da ukoliko se tokom boravka u školi kod učenika pojave simptomi bolesti koji mogu ukazati na COVID – 19, odmah o tome obaveste roditelja (ili drugog zakonskog zastupnika) da bi preuzeo dete i odveo ga kod lekara. Do momenta dolaska roditelja ili staratelja, učenik treba da bude u posebnoj prostoriji pod nadzorom nekog od zaposlenih u školi i pritom učenik i zaposleni treba da nose masku.

Dozvoljene ekskurzije i izleti

Dozvoljeno je da se organizuju izleti, ekskurzije, nastava u prirodi. U Uputstvu prosleđenom školama navedeno je da nije neophodno zahtevati podatke o učestalosti bolesti ni na teritoriji odakle učenici polaze niti u mestu gde će boraviti tokom izvođenja navedenih aktivnosti.

Učenici mogu na ekskurziju ukoliko nemaju, niti su imali prethodnih sedam dana simptome kovida. Važno je i da niko od članova porodice u tom periodu nije imao koronu. Škole su u obavezi da obezbede zdravstveni nadzora od strane lekara tokom putovanja dužeg od jednog dana, radi blagovremenog otkrivanja eventualnih simptoma i znakova infekcije.

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Jadran
01.09.2022 14:16

da li to za nsuzivo nije padala kisa jutros? nije bilo poplavljeno sve?

Povezane vesti